bTV Репортерите: Наследството на въглищата

Можем ли да се откажем от тях?

Реклама

Въглищата – опасен замърсител, но и важен източник на енергия. Ще успее ли светът да се откаже от тях? Как ще бъдат заместени? И какво е мястото на България в този процес?  

През последните месеци по цял свят се проведоха демонстрации на екоактивисти, призоваващи за спешни мерки в борбата с климатичните промени. В лице на това движение се превърна 16-годишната Грета Тунберг.

От огромна важност в борбата с климатичните промени е намаляването на вредните емисии. По тази причина Европейският съюз иска да затвори всички топлоелектрически централи, работещи на въглища, до 2030 година. Това намерение крие много рискове за България, където около 40 процента от електроенергията идва от въглища.

„Тяхното място е ключово, те са основни базови мощности в българската енергетика и на практика българският електроенергиен сектор не би могъл да съществува, да функционира нормално, без този тип производители на електрическа енергия”, категорична е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Колко сериозен е проблемът нагледно може да се види в Перник. Дълго време градът е бил изцяло зависим от добива на въглища.

Вижте повече във видеото