bTV Репортерите: Не аз съм виновна

У нас все още няма регистър на жертвите на домашно насилие, от началото на 2022 г. до края на септември са издадени 3453 заповеди за защита

bTV Репортерите: Не аз съм виновна

Реклама

„Красиваизящнасилнаотвънно знаеш ли какво се крие вътреНямам лице… нямам и имекрия ги заради теб“.

Докато гледате този филм, на метри от вас една жена ще бъде стъпкана, друга смачкана, трета разкъсана от мъжа си. Като разкъсано цвете се чувства и тя. Влюбва се в него още като ученичка, но вместо в щастлива приказка попада в кошмар.

„Той беше първият мъж в моя живот. Бях твърде заслепена. Мислех си, че това е единственият човек за мен, две дечица създадохме. С времето започнаха много да се влошават нещата между нас. Повечето караници ни бяха за това, че за него е нормално аз да съм съгласна с всичко. Много пъти съм бягала, защото не веднъж ме е бил. По улиците, вкъщи, но с добро или лошо той успяваше да ме прибере“, разказва жена – жертва на насилие.

Обещавал, че ще се промени и тя се връщала с надежда отново и отново.

„Казваше ми, че ако избягам ще навреди на нашите – на моите близки. Той винаги се опитваше да ми набие в главата, че аз съм едно голямо нищо и без него няма да се справя. Никога не съм казвала на нашите какво се случва с моя живот. Винаги като питат как сте – добре сме. Никога не съм казвала как живеем. Бях започнала да играя по неговите правила. Каквото искаше, това се случваше. Подчинявах се и пак не беше доволен. Голямата ми дъщеря беше доста потисната, доста свита. Когато е присъствала на тези неща, тихичко е плакала в ъгъла и беше безсилна да направи нещо в този момент. Тогава не ме болеше от ударите, които нанасяше. Повече ми беше за това, че децата са свидетели на това нещо. Не исках да го преживяват. Пред тях не си позволявах да плача“, добавя тя.

В началото бил грижлив. Стъпка по стъпка се превръща в насилник, който контролира живота на жена си с кого се среща, какво говори, как се държи. По този начин примката около жертвата се затяга все повече и повече казва психологът Радка Николова. От дълги години тя работи с жени, жертви на насилие. Познава и профила на мъжа насилник от работата си в затвора.