bTV Репортерите: „Нито крачка назад...“ – Мисия „Граничен полицай“ (II част)

2245 километра държавна граница и 7000 души, които са на своя пост ден и нощ

bTV Репортерите: „Нито крачка назад...“ – Мисия „Граничен полицай“ (II част)

Реклама

Екипажите на общо 13 патрулни кораба, разпределени в 3 групи, се грижат за охраната в Черно море. Базата в Созопол е дом на флагмана „Балчик“. Със старта на дежурството му идва сигнал.

Лодка не се идентифицира и не отговаря. Граничните полицаи се подготвят за проверка. За минути корабът напуска пристанището.

Установяване на контрол над плавателния съд – това е първата и основна задача за проверяващата групата. Прави се повторен опит за връзка с яхтата – ветроходна яхта „Албена“. Установява се връзка: Яхта „Албена“, пригответе се задгранична проверка и за посрещане на бордовата група.

Пуска се лодка във водата. Втората част на групата е от водолази, те трябва да обследват корпуса на яхтата. Щателно се преглежда всеки сантиметър от нея.
Проверката приключва с прибирането на цялата група успешно на граничен кораб „Балчик“.

„Това, което се прави при такива ситуация, е стандартна процедура, при която се търсят тайници по дъното на плавателното средство, а също може и нещо да е пуснато на въже от борда на кораба или закачено отдолу. Прави се подводен оглед и на дъното около самото плавателно средство, т.е. един периметър около плавателното средство да няма евентуално нещо хвърлено“, коментира гл. инспектор Евгени Димитров, началник сектор „Специални тактически действия“.