bTV Репортерите: Нощ на звездите… и талантите

Децата са празен лист, на който възрастните рисуват. Правилната мотивация може да превърне любителя в запален спортист. Но правилната подкрепа да изгради от спортиста - шампион

Реклама

Казват, че талантът е даденост - или го носиш, или не. Когато едно дете посяга към изкуството, спорта или науката обаче само талант не е достатъчен. Кое е определящо за успеха - дарбата или здравата работа? Колко важна е подкрепата в правилния момент и от правилните хора? И има ли формула, за да стане талантливият човек успешен артист, спортист или учен.

Въпреки горещото време Античният театър в Пловдив е пълен с хора. Музиканти, спортисти, артисти - всички работят неуморно няколко денонощия за голямото събитие - "Нощта на звездите". За 11-и път фондацията на световноизвестния български акробат Енчо Керязов организира шоу с кауза - да бъдат подкрепени талантливите деца на България.

"Освен, че е едно страхотно шоу за зрителите и за нас като изживяване, емоция и заряд, в същото време ти даваш една платформа, пространство на талантливите деца, които са обвързани с култура, изкуство, наука, спорт", заяви Алекс Алексиев, актьор и водещ на шоуто.

"Виждаме едни деца, които много са работили, за да стигнат дотук. Които са имали много лишения и много неща от детството са загубили, за да постигнат тези успехи и ние така им казваме - Браво, вие сте на прав път, продължавайте", каза водещата на шоуто Лили Бързева.

Двамата водещи са на сцената с децата си - като символ на приемствеността и шанс да се даде поле и на техните артистични заложби.

"Не е лесно да си водещ. Трябва да помниш много думи, да обясниш думи. Мама много ми помага. Без нея съм за никъде“, сподели Мартин.

- "Какви са талантите на Ая?
- Ая няма никакви таланти, тя е много бездарно дете. Шегувам се, нали знаеш, че се шегувам.

- Ая, какви са талантите на баща ти?
- Един от талантите му е, че пише най-грозно на света и пее отвратително. Благодаря!"

"Ролята на родителя е първо да даде шанс на детето си да прояви талант и после да го подкрепя в това да е постоянен в следването на този талант", добави Лили Бързева.

„Децата са нашето бъдеще и ако трябва да инвестираме някъде, то всички инвестиции трябва да бъдат в децата, за да има някаква промяна. Защото на моменти има чувството, че затъваме. Но е много важно и друго - ние възрастните да не се отдалечаваме от детето, от това дете, което живее в нас и да имаме това любопитство и интерес, които децата имат", отбеляза Алекс Алексиев.

Ако бъде спечелен интересът на едно дете, това буквално може да промени живота му. Ая вече иска да стане гимнастичка, след като е изгледала репетицията на момичетата от клуба по спортна гимнастика.

"Имаше 3 групи и изхвърлиха момичето от първа група до трета група. И аз бях - как е възможно, как е толкова добра в това?", разказа актрисата Ая Алексиева.

Тези момичета буквално преодоляват гравитацията. Възпитанички са на Спортен клуб "Стефан Данчев" в Сливен - това е човекът, създал акробатиката у нас и направил първите ни световни шампиони в дисциплината. Уменията започват да се придобиват от най-ранна възраст.

"Първото най-важно нещо е децата да бъдат подкрепяни от своите родители. След това да бъдат мотивирани от треньорите, които ги тренират и всички хора около самото дете", отбеляза Виолета Бинева от Спортен клуб по акробатика "Стефан Данчев".

 

Участвали са в две световни първенства, спечелили са много медали и купи по цял свят. Спечелиха и българската публика в "България търси талант". 

"Ежедневно имаме разговори и се опитваме да подобрим нещата не само физически, ни и психически, защото смятам, че днешното поколение се нуждае от много по-голяма подкрепа".

Колко важна е връзката между подкрепата и успеха - разбира най-добре самият Енчо Керязов. Фондацията му вече повече от десетилетие е истинска опора за талантливите деца у нас. Не помни да се е отличавал с особена дарба като малък, но пък бил много упорит.

"Талант не знам дали съм имал, защото като майка ми ме записала за спортна гимнастика и треньорът казал, че нямам талант за този спорт и е по-добре да се ориентирам към други спортове. И ако става въпрос за подкрепа се чувствам късметлия, че почнах да тренирам в залата за спортна акробатика в Ямбол, където вече тренираше трикратният световен шампион Димитър Минчев и това беше огромна подкрепа, защото виждах как човек, нормален човек от моя град, е най-добър в света и това беше много вдъхновяващо", каза Енчо Керязов.

Целта на Фондацията е да открива и популяризира постиженията на талантливи български деца и младежи. Така се създават стимули за творческото им развитие.

"Знам много добре какво усещат децата като излязат на сцената, защото аз като артист по-късно усетих тази емоция, която публиката дава, с аплодисментите и това е един огромен мотор и съм сигурен, че това ще остави незабравими спомени и няма как да не ги вдъхнови и мотивира", допълни Енчо Керязов.

Избраните деца получават и парични награди, защото от Фондацията знаят колко важно е материалното подпомагане - по-добри условия за трениране, за обучение, за изява. В чужбина стипендиите са основният път за развиване на талантливите младежи.

"В България има изключително талантливи деца и аз ще съм изключително радостен, ако успеем да ги запазим тук, при нас. Другият вариант е да се реализират в най-големите световни компании, което е най-добрият вариант и опита, който имат, да го предадат в България", каза още Керязов.

 


Спектакли като "Нощ на звездите" са не просто място за изява. Те помагат на талантливите младежи да се сравнят с останалите, да създадат своя общност за обмен на идеи с другите даровити деца.

"За мен "Нощ на звездите" не е нощ на световните звезди, а на децата, защото те са светлината, която ни озарява пътя и е нашето бъдеще. Подкрепата на едно дете да продължи да се развива в област, в която има талант е изключително важно и знам, че е въпрос не само на желание, но и финанси, защото понякога без финансиране човек и при голямо желание няма как да се развие", обясни режисьорът Веселка Кунчева.

Тази година шоуто събра световни звезди на цирковото и вариететно изкуство. Фреди Нок се разходи по въже без подсигуровка на 30 метра над Античния театър.

Клоунът Хуш-ма-Хуш взриви публиката с номерата си. Дори най-големите звезди някога са били деца с талант и са се нуждаели от подкрепа. 

"Това е мотивация за бъдещето им. Да знаят, да правят различни неща, да се развиват в спорта, изкуството, музиката. Невероятно е, защото особено в тази ситуация сега в световен план децата са нашето бъдеще. Например в спорта - хората, които се занимават със спорт са много дисциплинирани, спортът изгражда. Не е единствено целта да отиде едно дете на Олимпиада. Същото е с изкуството или науката. Ако едно малко дете прави нещо с любов, дори да не е сигурно какво ще постигне, подкрепата е важна, за да се развие", заяви Хуш-ма-Хуш.

Алекс Костов е доказателството, че формулата на Фондацията на Енчо Керязов работи.

"Първо получих подкрепата на моите родители, те повярваха в мен. Когато това се случи, привлякох други хора да вярват. Когато всички повярваха и аз си повярвах - преди това се съмнявах в себе си, в своите качества, възможности и така", отбеляза акробатът Алекс Костов.