bTV Репортерите: Огнища на общението

Българските читалища са без аналог в света

bTV Репортерите: Огнища на общението

Реклама

1870 г. - осем години преди Освобождението, хората от Лясковец поставят основите на своето читалище. Век и половина по-късно читалище "Напредък" още пази своя първи устав.

Площадът е бил с пръст, има коневръзи, за да може гражданите по онова време да си вържат конете и да посетят читалището и библиотеката за някаква дейност. Това е като едновремешния паркинг.

Голям пожар опустошава сградата, но хората на Лясковец я възраждат от пепелта. Няколко години по-късно ново бедствие изравнява със земята центъра на просветата и културата в Лясковец. През 1913 г. мощно земетресение нанася непоправими щети, но хората отново успяват да спасят книгите и да изградят от основи своето читалище – такова каквото е днес.

„Първите книги на библиотеката са основано от дарители. Така е създадена библиотеката през Възраждането. Чрез доброволчеството на лясковските будни граждани. Те са се стремели да има място, просветно огнище, да се образоват“, разказа Милена Маринова, която е библиотекар в читалището.

„То не е имало като сега, интернет и други забавления. Просто това е било едно място за развлечение, защото читалището е място, където трябва да събира хората. Като ги събира те се изграждат като общност, а винаги групата е по-силна от единия“, каза председателят на читалище „Напредък“ Васил Русев.

„Вижте сградата на читалище „Надежда“ във Велико Търново. Това е едно от най-старите читалища в страната. Обаче е известно на малцина, че всъщност в рамките на това читалище, за известен период от време в неговата сграда, в неговия салон заседават първите няколко обикновени Народни събрания и първите две Велики народни събрания. На фасадата на читалището, още в 80-те години на 19 век се появява един надпис, който по-късно се прехвърля и става един от символните надписи на държавата ни: Съединението прави силата“, разказа историкът проф. Венцислав Велев от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Всъщност се оказва, че българските читалища са без аналог в света. Ето защо през 2017 г. тези малки огнища на просветата, изкуството и забавлението, които може да видите в центъра на най-малкото ни село и най-големия ни град са записани в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на Юнеско.