bTV Репортерите: Труд и талант - даровитите деца на България

Филм на Виктория Готева

Реклама

С талант се раждаш. С труд надграждаш. А с постоянство трупаш успехи. Те го знаят и го прилагат. Представяме Ви едни от най-успешните деца на България.

Златните ръце на Борис Дюлгеров му носят награди от цял свят вече повече от 6 години, въпреки че е само на 11. Световно признати музиканти казват за него, че пръстите му са пъргави и отчетливи. Скромно демонстрира своите умения с “Le Tic Toc Choc” от Франсоа Купрен. Научил е произведението за конкурс "Danubia Тalents" в Унгария, където през 2022 г. спечели поредна първа награда.

Купрен е придворният музикант на Краля Слънце Луи XIV. Спецификата на това произведение е, че двете ръце трябва да са съсредоточени на едно място. Трябва много добре да са наместени, за да се чуват нотите и да има баланс между тях“, разказва Борис, който свири от 5-годишен. Тогава за първи път чул как се свири на пиано и веднага казал на майка си, че и той иска да се научи.

Борис има спечелени десетки награди от конкурси. Опитва да ги нареди върху рояла в Балабановата къща в Пловдив, но не успява. Те са много повече. За някои от тях дори вече е забравил. Казва, че сред най-значимите му награди са „Златни ръце“  от конкурс в Испания и  „Viva Piano“ в София. На последния наградата е по-специална.

„Спечелих свирене с оркестър – със Симфониета Враца и Плевенската филхармония. Във Враца диригент беше Христо Павлов, а в плевенската Деян Павлов – двама изключително надарени музиканти“, споделя Борис, който мечтае да стане „посланик на българската култура по света“.

Повече вижте във видеото!