bTV Репортерите: Войната и гладът: Последната реколта

Повече от 800 милиона по света си лягат гладни всеки ден

bTV Репортерите: Войната и гладът: Последната реколта

Реклама

Едно от най-големите предизвикателства на века. Повече от 800 милиона по света си лягат гладни всеки ден.

От началото на войната в Украйна около 20 милиона тона зърно бяха блокирани. Около 90% от украинския износ на пшеница беше предназначен за Африка и Азия до миналата година. Справят ли се международни организации като ООН и къде е България на картата на световния глад?

Продоволствената несигурност расте в световен мащаб. Изводът на Европейския съвет е, че военната агресия на Русия в Украйна е довела до недостиг на храни и до рекордно увеличение на цените на храните и торовете. Лидерите на Европейския съюз многократно подчертаха, че санкциите срещу Русия не включват санкции върху руския износ на храни за световните пазари.

Числата обаче показват най-ясно изострения продоволствен проблем. Според Световната продоволствена програма на ООН 205 милиона души по света се нуждаят от спешна продоволствена помощ в сравнение със 193 милиона през миналата година.
 
Недостигът на храни е най-осезаем в страни като Африка и Азия. Най-тежките продоволствени кризи са в зони, където има размирици и конфликти с терористични групировки, като в Сомалия, Йемен и Афганистан.