bTV Репортерите: Железният храм

Вижте кои са пазителите на църквата "Свети Стефан" в Истанбул

Реклама

Преди близо 124 г. на брега на Златния рог, в сърцето на Истанбул, е издигната българската църква "Свети Стефан", наричана още Желязната църква. Когато през 1849 г. е издаден официален султански ферман, позволяващ на българите да имат собствен молитвен дом, едва ли някой си е представял, че ще се изгради храм, който е уникален по своя вид и архитектура и днес ще е световно културно наследство.

„Атмосферата е много хубава, като една малка кутия. Има божествена сила и за мен това е много важно. Това е хубавото, че тя е малка, красива църква и от молитвена гледна точка има голямо значение“, смята архитектът Фикрие Булунмаз.

В храма са се случили едни от най-важните събития в църковната история. И до днес той е пазител на вярата, духа, езика и традициите на българите.

„Стефан Богориди в своето завещание казва българи да се грижат за българската църква, винаги, българите, които са в Истанбул, техните синове. Т.е. той е направил завет, който е във връзка с нашата памет и идентичност“, разказва доц. д-р Благовеста Иванова, преподавател във Висше строително училище "Любен Каравелов"

И днес десетки родолюбци се обединяват, за да прославят и пазят историята на светинята, а тя е техният мост към корените.