Кои са най-запомнящите мигове от наградите "Оскар" през годините?

За своята 95-годишна история те се превърнаха в много повече от отличия за кино - те са трибуна на страсти, скандали и послания

Кои са най-запомнящите мигове от наградите "Оскар" през годините?

Реклама

Престижните статуетки на наградите "Оскар" ще бъдат връчени утре вечер в Лос Анджелис, а церемонията в реално време ще можете да следите и в специален онлайн материал на btvnovinite.bg.

Както знаете, традиционно тя е предвождана от бляскав червен килим, по който минават едни от най-големите звезди от света на киното още от 1964-а насам. Всяка година те разхождат тоалети на най-големите световни дизайнери, а някои от тях наистина са останали в историята на Оскарите. Сега ще ви покажем пет от тях.

За начало се пренасяме в далечната 1969-а - годината, в която Барбра Стрейзънд получава своята статуетка за най-добра актриса в лентата "Funny Girl". Тогава на червения килим тя се появява в революционен за времето си тоалет от две части на американския дизайнер Арнолд Скааси.

Една друга икона - Одри Хепбърн има една награда и общо пет номинации в категорията за най-добра актриса. На церемонията през 1975-а Хепбърн минава по червения килим с рокля на Живанши, която още веднъж потвърждава статуса й на модна икона.

2002-ра е годината, в която Хали Бери пише история, превръщайки се в първата афроамериканка, грабнала статуетката в категорията за най-добра женска роля. Освен това й постижение обаче, мнозина помнят и ефектния тоалет на Елис Сааб, с който тя се появи на наградите тогава.

Безспорно най-запомняща през последното десетилетие беше роклята, носена от Анджелина Джоли на Оскарите през 2012-та. Облечена в черно от дизайнерите на Версаче, тя показа защо е един от най-големите секс символи на нашето време.

За финал - една жена, която през 2013-а спечели първата си статуетка за най-добра актриса. Тогава Дженифър Лоурънс блестеше в елегантен тоалет на Диор, който обаче ще бъде запомнен с грациозното й падане, докато се качваше на сцената, за да приеме наградата си.

Но кои са най-запомнящите мигове от наградите "Оскар" през годините? За своята 95-годишна история те се превърнаха в много повече от отличия за кино - те са трибуна на страсти, скандали и послания. Част от най-знаковите моменти от церемонииите събра Станчо Станчев.