Реклама

Д-р Неделя Щонова е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж.  Член е на Европейското общество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli,  която се занимава с изследване лезиите на гръбначния стълб.

Д-р Неделя Щонова е родена на 9 юли в Пловдив. От I до V клас живее с родителите си в Мозамбик, Мапуто. Определя този период като изключително екзотичен, защото от малка разбира кои са истински значимите неща в живота ни. Там се заражда и любовта й към пианото, на което умее да свири невероятно добре и днес. Неделя завършва средното си образование в гимназия „Димитър Благоев” - Пловдив, с хуманитарен профил биология и химия и изучаване на английски език.

Д-р Неделя Щонова завършва  “Медицински университет - Пловдив, специалност медицина, след което работи в Клиниката по Неврология към Университетска Многопрофилна Болница "Свети Георги” - Пловдив.

Д-р Щонова е носител на множество журналистически награди, както по света, така и у нас. През 2010 г. в Стокхолм, в конкуренция с 22 страни, предаване на д-р Неделя Щонова печели златна статуетка и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет.

Преди "Духът на здравето” в продължение на 10 години д-р Щонова е автор и водещ на образователното предаване за здраве и проактивна здравна култура - "Преди лекарствата”.

Съавтор е на в две книги: "Болката и нейното лечение” и  ръководството за брачно консултиране –
"Аз и ти заедно възможно ли е това” -  заедно с проф. Румен Стаматов.

Д-р Щонова е омъжена, с едно детенце, момиченце - Лилия Сапфира на 7 години.

Награди:

Д-р Неделя Щонова е носител на множество награди и номинации за предаванията и филмите, които създава.

През 2010 г. в Стокхолм, в конкуренция с 22 страни и участието на водещи световни медии -  BBC, Canal France International, Rai Uno, Rai Tre, The Times, Corierre della Sera и др., предаването  на д-р Щонова печели голямата награда - златна статуетка  и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет  за 2010 г.

Д-р Щонова е носител на наградата на Районната Колегия на Българския лекарски съюз за обективно и своевременно отразяване дейността на лекарското съсловие и проблемите в здравеопазването

Награда на Сдружението на българските стоматолози "Света Аполония – закрилница на страдащите от зъбна болка”. Наградата е за активна промоция на грижата за добрата орална хигиена и отразяване новостите от света на добрата дентална практика.

Номинация в топ три образователни предавания в рамките на Медийния фестивал ”Осмата муза” 2009.

Номинация през 2010 г. в конкурса, организиран от  bTV - “Даниела Сеизова - в името на живота”, за журналисти, отразяващи здравна тематика.

Носител на наградата на Асоциацията на Денталните Дилъри в България за активна промоция на профилактичната култура в областта на денталната практика.

Национална награда  за най-добро информиране за рак на белия дроб в категория телевизия, 2010 г.*Media Prize е едно от големите световни журналистически признания и се присъжда всяка година на журналисти, които по уникален и фактически достоверен начин са спомогнали за увеличаване на обществената информираност за една от най-сериозните глобални световни заплахи - диабета. Конкурсът е организиран със съдействието на Международната диабетна федерация и панел от ключови журналисти, съставляващи международното жури. Състои се от две нива - национално и международно.