Христо Терзийски: Служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство

По време на такива мероприятия използваме служебни камери за заснемане на действията и на протестиращи, и на полицейски служители, обясни той

Христо Терзийски: Служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство

Реклама

Гост в студиото на "Лице в лице" е новият министър на вътрешните работи - Христо Терзийски.

На въпроса кой му е предложил да стане министър, той отговори, че това е премиерът. А мотивът е "да има приемственост в работата на министерството и продължаване на това ниво на активности по всички направления на дейност."

"За мен имаше претегляне на плюсовете и минусите, но начинът на поставяне на въпроса предопределя и отговора", допълни Христо Терзийски.

"Проверките във връзка с протестите, които се извършват от СДВР, са три. Две от тях и в момента продължават", поясни той.

"Всяка една проверка я правим по процедура и по процес, така че да бъде всеобхватна, обективна и пълна", заяви Христо Терзийски.

"Служителите на МВР нямаме полза да прикриваме, заличаваме и омаловажаваме такива нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство и полицейските органи. Служителите по време на тези мероприятия са твърде много. Винаги може една ескалация, един конфликт на улицата да доведе до необмислени действия от страна и на полицейските служители. Много е важно в хода на една такава проверка ние да установим дали полицейското насилие е с умисъл, или просто понякога имаме и не дотам обучени служители, които могат без умисъл да не усетят мига, в който те трябва да преустановят използването на физическата сила", разясни той.

"По време на такива мероприятия използваме служебни камери за заснемане на действията и на протестиращи, и на полицейски служители. След това, както е при мачове и при други безредици, се опитваме, ако има някаква агресия и неправомерни действия, да установяваме самите лица", обясни Христо Терзийски.

Вижте във видеото какво каза новият министър на вътрешните работи по отношение на акцията в "Росенец", патрулката пред "Осемте джуджета", диалогът със синдикатите в МВР и борбата с битовата престъпност.