Иван Георгиев: Историята е записана, тя е запазена. Пазят я освен книгите и документите, пазят я и живите свидетели на тези събития

Защото говорим за едни процеси, които се развиват в рамките на изминалите 70 години, заяви журналистът

Иван Георгиев: Историята е записана, тя е запазена. Пазят я освен книгите и документите, пазят я и живите свидетели на тези събития

Реклама

"Историята не е просто документи, тя е съдбата на стотици хиляди хора, част от които и в момента са живи. Техните наследници със сигурност са живи", каза в предаването "Лице в лице" журналистът Иван Георгиев, попитан какво би казал на политиците относно Северна Македония.

"Историята е записана, тя е запазена. Пазят я освен книгите и документите, пазят я и живите свидетели на тези събития, защото говорим за едни процеси, които се развиват в рамките на изминалите 70 години", заяви журналистът.

Той разказа история, когато е гостувал преди години на свой приятел в Струмица.

"Преди да отидем в дома му, където съпругата му ни нагости, минахме през гробището в Струмица, където трябваше да мажем мраморните плочи с кал, за да видим как българските имена са изчукани отгоре на окончанията ов са изписани с ки в опит да бъдат променени идентичностите на българите, загинали в този район.

И тогава си спомням, в дома на този човек, няколко дни преди най-светлите християнски празници той ми разказа една история за това как като дете е гледал футболен мач в дома си заедно с баща си между отборите на Югославия и България. Правил съм си труда да погледна, много пъти са играли футболните отбори на Югославия и България в миналото, така че не съм сигурен точно за кой период става време, Но така или иначе България отбелязва гол. Бащата на този човек подскача да се зарадва, че България е вкарала, все пак да кажем на нашите езици, че става въпрос за хора, които живеят в рамките на Титова Югославия в този период, вижда, че децата се около него и го гледат, и сяда на стола без нищо да каже в опит да ги предпази", допълни Иван Георгиев.