Кирил Петков за срещата си със Спас Русев: Той се беше върнал от Лондон и искаше да види какво се случва в България

Според него Десислава Атанасова не е „под червената линия“ за ПП, тъй като е участвала в изготвянето на програмата и конституционните промени

Кирил Петков за срещата си със Спас Русев: Той се беше върнал от Лондон и искаше да види какво се случва в България

Реклама

„Познавам Спас Русев от 10 години. Аз бях предприемач. Той беше инвеститор. Имаме срещи, но не често. Звънна ми и ми каза – „дай да се видим“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Аз бях в парламента. И му казах срещата да е на най-публичното място. Бяхме в кафене. В момента, в който бяхме в кафенето и аз си поръчах фреш, Соня Колтуклиева, явно ме е проследила, нахълта с телефона. С нея имаме история. Един път ме снима един час по време на полет до Лондон със съпругата ми. Тогава казах на Спас Русев, че срещата ни приключва и трябва да тръгна“, обясни той.

„Спас Русев се беше върнал от Лондон и искаше да види какво се случва в България. Поддържам контакти с много хора. Спас Русев никога не е искал услуга от нас. Не е имало лобизъм“, подчерта Кирил Петков.

„Обадих му се след това. Извиних се, че беше включен в поредната жълта атака“, допълни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Изборът на конституционни съдии

„Това, което се случи днес и когато направихме този избор компромис, беше следното. Логиката, през която минахме беше следната – човекът, когото ние издигаме - съдията Белазелков, трябва да олицетворява всичко това, зад което ние стоим като идеология, вяра и олицетворение на институциите. За кандидата на ГЕРБ Десислава Атанасова – трябва да представлява техния избор. От наша гледна точка не трябва да е под червената линия на приемливост. При НЗОК реагирахме. Там управителят и подуправителят са в оставка и ще бъдат сменени. Ние искаме кандидатури като Белазелков“, обясни Петков.

Според него Десислава Атанасова не е „под червената линия“ за ПП, тъй като е участвала в изготвянето на програмата и конституционните промени.

„Радвам се, когато обществото вдига жълт картон. Това е картон към всички ни. Всеки трябва да носи отговорност за собствения си избор. Надявам се да не слагаме толкова ярки политически фигури“, добави той.

Цената на компромисите

„Истината е, че от двете страни трябва внимателно да следим къде е червената линия. Знам, че за Белазелков колегите от ГЕРБ не бяха щастливи. Това е тежката задача. Най-лесното е да кажем – „без никакви компромиси“. Тогава се връщаме към статуквото, където няма излъчени хора за КС и повечето регулатори са с изтекъл мандат. Стъпвайки напред и осъзнавайки, че зад ГЕРБ стоят над 600 хил. гласа, въпросът е как да продължим напред. Задачата е сложна. За всеки един регулатор ще правим максимално трудни решения“, посочи Петков.

„Не сме се разбрали за регулаторите. Ще включим много повече обществения сектор за следващите назначения. Сега решихме след това, което се случи с КС, да има повече обсъждания. Няма да избързваме с избора“, коментира той.

Петков допълни, че изборът на управление на новия антикорупционен орган ще бъде прозрачен.