Теодора Димова: Моята молитва за Украйна е да настъпи мир, но не просто така наложен, а справедлив

В Одеса Димова представи книгата си с есета „Молитва за Украйна“, писани в първите дни от войната

Реклама

„В Одеса видях неща, които ние изобщо не познаваме, чух сирените, които през нощта виеха няколко пъти - кръвта ти се смразява“, каза писателката Теодора Димова, която наскоро се завърна от украинския град.

Димова разказа, че не е видяла никакъв страх у украинците, а напротив - решителност и дух.

„Видях 18-годишни войници с военни униформи, почти деца, с шмайзери на контролнопропусквателните пунктове, които излъчваха достойнството и чувство за това, че вършат нещо изключително полезно за другите. Една майка ми разказа за 17-годишния си син, когото тя кара да дойде в България да следва, за да избегне мобилизацията. Това момче отказва категорично. С много достойнство приемат това, което им се случва“, допълни писателката.

В Одеса Димова представи книгата си с есета „Молитва за Украйна“, писани в първите дни от войната. 

„Моята молитва за Украйна е да настъпи мир, но не просто така наложен, а справедлив – агресорът да се оттегли и Украйна да възвърне териториите си, които са завзети. Когато в Одеса прииждаха по море отломките от разрушените домове, си помислих дано да стигнат и до Варна, за да разберат всички в България, че тази война засяга всеки един от нас“, обясни писателката.

Последни

Реклама