Жури

Реклама

Те са готвили за президенти, работили са в 5-звездни хотели от елитни световни вериги, както и в едни от най-добрите ресторанти у нас и в чужбина. Те са chef Ради Стамболов, chef Борис Петров и chef Ивайло Петков. Журито на Lord of the Chefs.

Кои са петте най-важни неща, без които един готвач не може?

1. Творчеството е от решаващо значение, винаги се стремим към него. Но заедно с художника трябва да работи и професионалистът. За създаване на произведение на изкуството в кухнята е необходимо въображение, креативност, талант и дори поезия. Неизменна част от това да бъдеш на топ ниво в кулинарията е търпението и страстта към това, което правиш.

2. Провокацията на сетивата да е в следният ред: вид, мирис, допир, слух, вкус. Сътворяването на букет от вкусове да е с точна математическа последователност. Както и комбинацията от подправки.

3.Постояното търсене за хармония и баланс чрез нови елементи и техники - трябва да се базират върху изградена концепция.

4. Едно от най-важните неща за един готвач е да подбира качествени продукти да може да се самоорганизира и да организира екипа си, независимо от дейността, която се извършва в кухнята.

5.Постоянно търсене на нови технологии, приложения и концепции в кухнята, което води до творческата еволюция.

Изводът от тези пет основни постулата на журито е, че добрата храна трябва да задоволява не само стомаха, но и всички сетива.

 

Кои са петте най-опасни за приготвяне ястия?

1. Рибата Фуго (риба балон, игленик, риба смърт) – опасна е заради смъртоносното съдържание на тетродоксин. В една риба има количество, което може да убие между 30 и 40 човека. Изисква се специална диплома, за да може да я приготвяш. Като изпитът включва - да определиш вида, степента на отровата и трябва първо сам да я опиташ, преди да я дегустират хората.

2. Пилешки крилца – заради фината костна система и съдържанието на холестерол.

3. Яйцата – заради салмонелата.

4. Бадемите при малките деца, заради високото съдържание на йод в обвивката.

5. Най-вредната храна е тази, която ядеш, а вече не си гладен, независимо каква е тя и кой я е приготвил.

Добрият клиент е този, който знае какво иска и може да оцени това, което получава.

 

Кои са петте златни правила за приготвяне на перфектното ястие?

1. Качествен основен продукт – месо, риба, зеленчуци

2. Балансирана гарнитура

3. Ароматен сос

4. Точна технология

5. Креативна презентация

Всяко ястие носи почерка на неговия шеф-готвач