Ловци на храна - сезон 4, епизод 9 (2 част)

Кои подправки се използват най-често при приготвянето на боб и какви са основните характеристики на различните видове наденица?

Реклама

Chef Андре Токев посещава махала Баба Стана, близо до Троян, за да се запознае с историята на планинското  убежище, където праотците ни са намирали спасение от османците. Параклисът е напълно възстановен от Джон Бризби, чиито предци са живели на красивото място. Англичанинът е потомък на един от най-богатите българи до Втората световна война, голям местен благодетел, изградил училище и множество къщи в околността. Преселилите се във Великобритания негови наследници, продължават делото му и поддържат махалата жива.

Следваща спирка на "ловците на храна" е празникът на наденицата и боба в Житница. В партньорство със село Смилян, местните създават уникална инициатива, която промотира перфектната комбинация на традиционните продукти за региона. Кулинарите си купуват фасулевица – специфичен сорт, подходящ за салати, а Панчо ги нагостява с вкусен колбас. Chef Токев връща жеста с авторската си интерпретация на класическото ястие, но комбинирано с патладжани и ябълки.