Клеветници да ме съдят за клевета!?!

"Атака" се закани да съди водещата на "Сеизмограф" за клевета

Реклама

От "Атака" щели да ме съдят за клевета?! Била съм казала, че техният евродепутат Димитър Стоянов и председателят на "Гражданска лига" Стефан Гамизов едва не се сбиха в събота, 14 февруари, в студиото на "Сеизмограф".

Любопитно коя всъщност е клеветата?

Продължавам да твърдя, че ТЕ ЕДВА НЕ СЕ СБИХА. Имам 30-ина души свидетели - от публиката и колегите, да не говорим за тези над милион пред телевизорите.

Какво точно да си помисля за двама души, които са настръхнали на сантиметри разстояние един срещу друг, единият блъска другия по раменете, разменят си словесни крушета и всички мои опити да ги разтърва, да ги раздалеча и изобщо да прекратя скандалната им разправия, са отчайващо неуспешни?

Какво точно да си помисля, когато човек от техническия екип, притеснен от невъзможността да овладеем положението и да завършим нормално предаването, надава глас "Викайте охраната!" и организаторът хуква да търси охранителите на bTV за помощ.

Какво да предположа, когато при тази перспектива въпросните двама най-сетне се махат от студиото, но със свирепи физиономии и разменяйки гневни, със заканителна интонация, реплики? За 25 години журналистическа практика наистина

не ми се е случвало по-динамитно преживяване по време на ефир

Та не разбрах коя всъщност е клеветата? Ако бях казала "сбиха се", тогава да! - щяха да имат всички основания да ме съдят, но нито пред камерата, нито пред която и да било друга медия (вкл. пред в."Телеграф") съм изричала подобно нещо. Тъкмо обратното - навсякъде заявих "до юмручен бой, до ръкопашна схватка не се стигна"; "сблъсъкът беше на границата на физическата разправа".

Ясно е, че от "Атака" се опитват отчаяно и без да подбират средствата да спечелят някакви дивиденти от една ситуация, която се превърна в техен провал и която, ако бяха подходили към нея умно, обмислено и професионално, можеше да бъде техен триумф. Защото още от четвъртък вечерта и Димитър Стоянов, и Диана Калева от PR-отдела на партията разполагаха с цялата задължителна информация около участието му в "Сеизмограф" - с кого, в коя част на предаването и на каква тема ще полемизира.

Освен това продуцентката Мартина Костова изрично уведоми г-жа Калева, че сред зрителите ще има хора от  трите, споменати в задокеанското изказване на Бойко Борисов групи - пенсионери, роми, български турци - именно, за да не би като чуят в анонсиращия клип тази подробност, от "Атака" да решат, че нарочно сме я спестили, за да ги поставим натясно. Нещо повече - предложихме с Димитър Стоянов да дойдат и още двама представители на "Атака", за да се чувства по-комфортно той и да има гарантирана подкрепа за позицията си.

От късния следобед на четвъртък (12.02) до 17 ч. в събота (14.02)

моят екип проведе 9 (девет) разговора с евродепутата

и пресаташето на националистическата формация. Примерно пет от тях са били за уточняването на всички детайли около дискусията за качеството на човешкия материал  в България, за която беше поканен Димитър Стоянов, а останалите - за да ни съобщят имената на хората, които евентуално ще го придружават (неотменно изискване при живо предаване).

В 16:50 ч. в събота Стоянов в крайна сметка отговори, че ще бъде сам. Това е истината, а твърденията на "Атака" как бил поканен за едно, пък после коварно сме го бутнали в капана на тази дискусия, са не просто клевета, а брутална и изгодна на авторите й лъжа.

Иначе логично възникват въпросите: за какъв точно разговор бих поканила Димитър Стоянов сам в първата част на "Сеизмограф"; е ли това в стила и досегашната практика на предаването и ако е така, защо трябваше да проведем  девет (доказват го телефонните разпечатки) разговора с него и с г-жа Калева.

Такъв тип участие се осигурява с един-максимум два разговора. И още: промоционният клип на броя с точното обозначение на темите, участниците, реда на изявата им  и какви хора ще има сред зрителите се излъчи 14 (четиринадесет) пъти по bTV в петък и събота. Значи ли това, че цели два дни съм седяла, тръпнеща в очакване никой от "Атака" да не го види, за да вкарам бедния Стоянов в злодейската клопка. Всеки средно интелигентен човек може сам да си отговори на тези въпроси, но безогледните лъжи на „Атака” очевидно разчитат на наивността, неграмотността и сляпата пристрастност на тези, за които са предназначени.

Да, форматът на полемиката беше труден, но в щаба на "Атака" бяха отлично запознати с него и можеха да откажат участие, да пратят другиго вместо Димитър Стоянов (който все още е твърде неопитен в политиката; друг е въпросът, че един евродепутат би трябвало да умее да се справя и с по-сложни ситуации) или пък внимателно да анализират предложението, да преценят какви възможности дава то  и да опитат да се възползват от тях.

В третия случай щяха да заличат част от негативите, които търпят заради предсрочното напускане на парламента и да прибавят по-отчетливи щрихи в новия образ, който от известно време насам се опитват да си изваят - на по-уравновесена, по-умерена и предсказуема партия.

Те и сега се опитаха постфактум да се възползват от скандала, но в познатия маниер и изцяло в параметрите на досегашното си поведение, идеология и електорален потенциал. Което на свой ред доказва, че

усилията им да изглеждат по новому са по-скоро предизборна мимикрия

с цел да се спечели някой и друг глас над твърдото ядро, отколкото същинска  промяна.

Образ, сглобен от лъжи, лесно се разпада!

 

(Гледайте предаването от 14 февруари тук)