Д-р Христиана Бацелова: Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш

Според нея е добре да се обсъди промяна в имунизационния календар на България, тъй като последната реваксина срещу коклюш е на 12-годишна възраст

Д-р Христиана Бацелова: Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш

Реклама

Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, смятат експертите епидемиологът д-р Христиана Бацелова и пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Припомняме, че две бебета от Кюстендилско починаха, след като се заразиха с опасното инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от ваксината дифтеткок.

„Вероятно и майките на тези деца не са били ваксинирани. Бебетата не са имали никаква протекция“, каза Бацелова за bTV.

„За бременните препоръката е ясна и категорична – да се ваксинират срещу коклюш в последния триместър от бременността, за да може при изграждането на антитела срещу болестта, те да преминат в плода през плацентата. Така и бебето ще бъде предпазено докато стане време за поставяне на дифтеткок“, обясни Бацелова.

Според нея е добре да се обсъди промяна в имунизационния календар на България, тъй като последната реваксина срещу коклюш е на 12-годишна възраст. „Нямаме траен доживотен имунитет към коклюш. Препоръчително е на всеки 10 години да се реваксинираме“, коментира Бацелова.

Последни

Реклама