Коктейл от вируси у нас, все повече болни деца

Според проф. Радка Аргирова грипният вирус е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

Коктейл от вируси у нас, все повече болни деца

Реклама

Ръст на случаите на грип и остри респираторни заболявания през последните седмици, показват данните на Министерството на здравеопазването. Как се отразява това на най-малките пациенти и каква е ситуацията в детските болнични отделения?

Три дни Калина е с температура между 37,3 и 37,7 градуса, започва да кашля, появява се и хрема, затова майка ѝ решава да отидат на преглед.

„Дойдохме, тъй като тя е с малко по-дълга белодробна история и когато има вирус, веднага се влошава. В момента в детската градина половината деца отсъстват“, коментира Цветина Кирева.

Калина е с бебешка астма, което в комбинация с вирусна инфекция може бързо да предизвика усложнения.

„Мерките трябва да бъдат засилени, както бяха по време на вълната от COVID-19. В момента знам, че в детските градини все още се хигиенизира, не виждам проблем от тази гледна точка, по-скоро сезонът е такъв, пълен с вируси”, коментира още майката на детето.

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиален вирус. Това не означава, че други няма, но тези най-често се срещат. Грипният вирус все още не е в такава честа заболяемост, както ще стане в края на януари – към средата на февруари“, коментира пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея грипният вирус е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата.

„Симптомите засягат най-често дихателната система, а при децата се наблюдава и кашлица. При тях много по-често има и стомашно-чревни разстройства и диария, отколкото при възрастните. При възрастните има втрисане, кашлица, внезапно начало и мускулни болки“, обясни проф. Аргирова. Губенето на обоняние вече не се наблюдава.

„Има няколко нови подварианта на омикрон. Има букет от няколко нови варианта, всички те се стремят да намерят уязвимото място. Има много интересно явление в биологията, което не сме наблюдавали досега – конвергентна еволюция, няколко едновременно са насочени към една и съща мишена. Всички сили са впрегнати към това вирусът да оживее. Досега не сме имали такава епидемия и толкова дълго развитие“, посочи още специалистът.