„Защо, господин министър?“: Гост е Александър Николов

Извършва се проверка на „Булгартрансгаз“, както и на ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“, каза енергийният министър

Реклама

„Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ по моя лична преценка“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред Мария Цънцарова в „Защо, господин министър?“

По думите му при строежа на газопровода „Балкански поток“ „има достатъчно много нередности и необясними факти. Които не могат да бъдат обяснени рационално. Съответно, когато нещо не може да бъде обяснено рационално. Означава, че има нещо отзад. Това нещо отзад най-често се нарича корупция“.

„Това е, така меко казано, прекрасно минало и наследство относно задлъжнялостта на една компания, която все още не може да изплати един интересен проект. Цената е платена - добра или лоша - много лесно може да се сравни с други инфраструктурни проекти. Проблемът обаче остава и проблемът е, че изплащането на тази инфраструктура зависи само от един единствен доставчик и той е „Газпром“. Също така гаранциите по изплащането, тоест ако не тече природен газ по тръбата и ако не се спазват добри отношения, също са издадени от компанията майка. Съответно начинът на сключване на този договор показва доколко е спазен интереса на България“, каза Николов.