Защо, господин министър?: Гост е Атанас Славов

„Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна“, каза министърът на правосъдието пред Жени Марчева

Защо, господин министър?: Гост е Атанас Славов

Реклама

„Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо Черния доведе до някакви освобождавания във ВСС и магистрати. Да се надяваме, че случаят с Мартин Божанов-Нотариуса, който е известен от години, ще има последствия, които да са на институционално ниво“.

Това обясни в предаването „Защо, господин министър“ министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Настоявам за ефективно разследване – кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. Имам правомощие да предлагам дисциплинарни санкции. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се установи, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за когото има данни, че е упражнявал натиск и рекет – аз ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване“, подчерта министърът.

„Случаят със заплашване на съдия Цариградска е отпреди 3 години. Взеха се мерки, които не дадоха своя резултат. Разследването на „Антикорупционния фонд“ е от 2021 година. Миналата година при изслушването във ВСС на казуса „Осемте джуджета“ настоявах и за изслушване на казуса „Списък за бърз контрол“. Основното действащо лице вече не е между живите. Той би бил идеалният защитен свидетел, защото е брокерът между политическата или олигархичната част и съдебната система“, допълни Славов.

Според него е важно, че в Народното събрание е създадена анкетна комисия по случая „Нотариуса“.