Защо, господин министър?: Гост е Атанас Славов

Според него „ръчната спирачка“ на редовната изпълнителна власт е дръпната заради промените в съдебната власт

Защо, господин министър?: Гост е Атанас Славов

Реклама

„В няколко посоки са резултатите в съдебната реформа. Иван Гешев беше освободен от Висшия съдебен съвет. Реформата не приключи, а имаше шанс да започне“, каза в предаването „Защо, господин министър“ с водещ Жени Марчева министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

„Следващото нещо беше промяната в Конституцията. Третата амбиция беше с изработването на новия Закон за съдебната власт. Времето не стигна за внасянето му в това Народно събрание“, добави той.

Според него „ръчната спирачка“ на редовната изпълнителна власт е дръпната заради промените в съдебната власт.

„Стори им се това движение прекалено бързо и непланирано. Години наред ГЕРБ и ДПС са имали силно присъствие в съдебната власт. То все още е ненакърнено. Седем години след избора на този състав на ВСС все още има силно влияние от парламентарната квота. Само след няколко месеца това щеше да е променено, но сега няма да бъде. Министерството на правосъдието изготви законопроекта, публикуван е за обществено обсъждане. В края на април трябваше да влезе в парламента. За мен обяснението за предсрочните избори е нежеланието да се продължи нататък. Трябваше да се изберат членове на новата антикорупционна комисия, да се избере Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет“, коментира министърът на правосъдието в оставка.