"Защо, господин министър": Гост е Иванка Шалапатова

Започваме пълен анализ на пенсионната система, каза тя

"Защо, господин министър": Гост е Иванка Шалапатова

Реклама

„Държавата е на място. Имаше много успешна реакция и на ниво Министерски съвет. Освен всички мерки свързани с разчистването на пътищата и възстановяването на електроподаването, социалната система отново е на първа линия и в пълна мобилизация, за да може хората да получат пълната подкрепа“, каза в предаването „Защо, господин министър“ социалният министър Иванка Шалапатова във връзка със силните снеговалежи.

„Политиката, която е водена в последните 5-10 години не дава резултат, защото бедността на населението е в едно от най-високите нива. Целта на бюджета е да спрем тази сигурна бедност“, посочи тя.

По думите ѝ бюджетът отговаря на критерия за инвестиции, които да започнат изкореняването на бедността. Социалният министър посочи, че ще има увеличение на бюджета на социалната система с 400 млн. лв.

„Увеличаваме помощите в България, тъй като с увеличаването на линията на бедността и на минималната работна заплата, подобряваме адекватността на социалното подпомагане. Ние не разчитаме паричното подпомогне да е единственото подпомагане от държавата. Нашата политика е различна. С увеличението на бюджета ще се инвестират над 80 млн. лв. в повече социални интегрирани услуги“, заяви Шалапатова.

„Инвестицията ни е в това не да поддържаме хората в системата зависими, а да ги овластим и подкрепим, така че родителите да са на пазара на труда, а децата да получават качествена грижа“, добави тя.