"Защо, господин министър?": Гост е Юлиан Попов

Какви са рисковете за нашето Черноморие след бедствието с язовир „Нова Каховка“ в Украйна?

"Защо, господин министър?": Гост е Юлиан Попов

Реклама

"Ние следим непрекъснато българското Черноморие. Не съществува реален риск. Това, което е пометено от тази водна вода са 150 тона масла, които са от разрушени електростанции, отпадъци от къщи, животни", заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в "Защо, господин министър".

Изказването му е по повод рисковете за нашето Черноморие след бедствието с язовир „Нова Каховка“ в Украйна.

Той коментира и какви са щетите от язовира „Нова Каховка“ за крайбрежието в Украйна. „За самото крайбрежие са значителни не бих казал, че са напълно катастрофални. ""Нова Каховка" е огромен язовир. Водата му е колкото 27 пъти язовир „Искър“. Това създава локална катастрофа, защото това е сладка вода, не е отровна вода. Тя на практика обезсолява морето", обясни екоминистърът.

Според него теченията не се носят насам, а река Дунав действа като вентилатор.

„Това е една много сложна сглобка, която някои я наричат коалиция, а други не искат да я наричат коалиция. Факт е, че тази договореност не е достатъчно подробна и прецизна. Когато две партии, макар да са съгласни помежду си по всички основни въпроси, са изградили предизборната си стратегия да се атакуват едни други след това се появяват много неизчистени неща“, заяви Попов.