"Защо, господин министър?": Гост е Николай Милков

Заради заплахите на този етап Християн Пендиков няма да се връща в Северна Македония, а ще остане в България

"Защо, господин министър?": Гост е Николай Милков

Реклама

„Искаме да бъдат защитени правата на българите там. Ние се стремим към такава деескалация, която ще доведе до по-добра защита на правата на българите. Очакваме практически стъпки. Най-важната практическа стъпка, разбира се, е вписването на българите в конституцията.“. Това каза в интервю за предаването „Защо, господин министър?“ с водещ Мария Цънцарова служебният външен министър Николай Милков за обтегнатите отношение с Република Северна Македония (РСМ).

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево Пендаровски, че случаят с пребития в Охрид българин Християн Пендиков се политизира: „Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание, както и на българските граждани, които живеят в Република Северна Македония, е политически въпрос. Той е залегнал в различни документи. Той е залегнал в Декларацията на народното събрание от октомври месец 2019 г. и ние сме длъжни да реагираме по съответния начин“.

По думите му в България отношенията с РСМ са много по-рядко въпрос на вътрешна политика, отколкото са в самата Северна Македония, а в случая с нападението на Пендиков безспорно става въпрос за престъпление от омраза.  

„Смятам, че ние можем да се позовем и на това, което македонският прокурор още в самото начало каза. В първите часове след инцидента имам чувството, че там имаше известно стъписване и веднага след това те трябваше да признаят, че това е престъпление от омраза. Самият прокурор каза, че той е бил атакуван именно като българин и защото е българин, което безспорно е престъпления от омраза. В тоя смисъл смятам, че бяха изявленията и на Буяр Османи, който посети София, и аз благодаря за този жест на моя колега министър“, уточни Милков.

Министърът напомни, че подобни нападения срещу българските културни клубове в РСМ се случват често – палежи, стрелба и вандалски прояви. Подчерта също, че атаките срещу Пендиков са продължили и след транспортирането му във Военномедицинска академия в София – получавал е обиди и заплахи по телефона.

Заради заплахите на този етап Християн Пендиков, който е секретар на българския клуб в Охрид,  няма да се връща в Северна Македония, а ще остане в България.

Целия разговор на Мария Цънцарова с Николай Милков гледайте във видеото!