Защо, господин министър?: Гост е проф. Галин Цоков

До месец ще влезе в сила промяната, която позволява на учениците да отсъстват до 15 дни по семейни причини

Защо, господин министър?: Гост е проф. Галин Цоков

Реклама

До месец ще влезе в сила промяната, която позволява на учениците да отсъстват до 15 дни по семейни причини. Това каза в предаването „Защо, господин министър?“ с водещ Жени Марчева министърът на образованието Галин Цоков.

Така най-вероятна новата възможност ще могат да се възползват родителите и учениците от началото на втория срок, който започва на 6 февруари.

Отсъствията по семейни причини се извиняват с бележка от родител. Досега учениците имаха право за една учебна година на 3 дни подобни отсъствия с бележка до калния ръководител и още 7 със специалното разрешение на директора. В бъдеще 15-те дни на учебна година ще са с разрешението само на класния ръководител.

Промяната идва, след като лекари и родители поискаха по-облекчен режим за извиняване на отсъствията на децата, когато става въпрос за настинки, леко протичане на вирусно заболяване или кратко неразположение на детето.

„Така екипът на ведомството отново показа съпричастност с родителите, защото промяната е резултат от много сериозен диалог с родителските общности, с представители на родителските асоциации“, подчерта проф. Цоков.

През тази учебна година се очаква и промяна в изпитите след 10 клас, като задачите ще бъдат по-практически, свързани с демонстриране на умения и компетентности от страна на учениците, каза още образователният министър.