Колкото повече e стресът, толкова по-често е главоболието

В 80% главоболието е в резултат на стрес

Реклама

Главоболието е нетърпимо усещане, което е достатъчно, за да разруши кариерата и щастието на човек. Постоянната напрегната работа е честа причина за тензинно главоболие. Проучване в Германия върху пет хиляди души показва увеличаване на дните им с главоболие съответно на увеличаването на стреса, който е бил оценяван по 100-степенната скала за тревожност. Участниците в изследването са попълвали въпросник на всеки три месеца в продължение на две години. Отбелязвали са типа и честотата на главоболието си и степента на изживения от тях стрес. 

Тези, които са получавали тензионно главоболие, са имали с по 10 точки по-високо ниво на стрес. При тях и дните, прекарани в страдание от главоболие, са много повече. Подобни данни съобщават от Ohio’s Xavier University. За една година е нарастнал броя на младите хора в университета по мениджмънт, които са постъпвали в болница за лечение поради главоболие.

Създава се порочен кръг - стресът провокира главоболие, главоболието предизвиква стрес.

Затова начините за намаляване на стреса са профилактични мерки срещу главоболието.

Мощни обезболяващи лекарства могат да премахнат главоболието, но то може да бъде избагнато с физиологични и поведенчески подходи.

Масаж на лицето

Разтрийте ушните миди мeжду палците и показалците отгоре надолу до степента на болезненост. Изтеглете ги във всички посоки.

Отворете широко устата 2-3 пъти, за да раздвижите лицево-челюстните стави. Ако стискате зъби през нощта, задължително се нуждаете от това упражнение.

Натиснете с вибриращи движения на показалците върху точките под ъглите на устата. Със събрани пръсти опишете кръгове около очите без натиск. Погладете лицето и шията с двете длани.

Вътрешната сила и самоконтрол се възстановяват, като вземете решение да не се ядосвате. Умението да прощавате понижава и безпокойството, и стреса. Ако не можете да простите, може би имате нужда от професионална помощ за работа с вашите емоции. Фокусирайте се върху спокойствието и здравето.

Не превръщайте спалнята в място за работа. Купете си удобно легло. То трябва да ви позволява да се протягате и да се въртите в него. Наспивайте се редовно.

Когато се ядосвате заради миналото, "изяждате” утрешния си ден. Струва ли си да си причинявате това?

Освен с достатъчно сън трябва да се презаредите с подходяща храна и с конструктивни емоции. Занимавайте се с дейности, които ви правят щастливи.

Спрете да изливате безценната си енергия в гняв, вместо в радост и смях. 

Ако сами не можете да се отпуснете, потърсете релаксиращи професионални масажи. СПА топли процедури - вана, сауна, джакузи, също помагат.

Пийте вода - около 1,5 л дневно. Дехидратацията може да бъде причина за главоболие.

Ограничете кафето и алкохола, но рязкото отказване от кафето е "пусков механизъм” за главоболие.

Работата на бюрото пред компютъра да бъде с изправен гръб и крака, опрени на пода. Сковаването на врата и напрежението в раменете също провокира главоболие. Правете упражнения за раздвижване на врата срещу тилно главоболие.

Редувайте работата пред компютърния екран с почивка и физическа активност. Спортувайте до изпотяване.