Слабата фигура на младежите - плюсове и недостатъци

"Не си харесвам тялото" през тинейджърските години може да доведе до депресия

Реклама

Тънката фигура на младежите е сред причините за комплекс за малоценност. Но финото тяло има значителни предимства- енергичност, подвижност, липса на множество страхове, произтичащи от наднорменото тегло, възможността да се обличат дрехи, за които пълните не смеят да помислят.

Може би не сте толкова слаб, колкото си мислите.

Според публикация на American Psychological Association проучване на американски учени сред тинейджъри, които приемат себе си за прекалено слаби, показва, че те имат повишен риск да развият депресия. Изследването е проведено върху 2130 момччета на 16 години, които са наблюдавани в с продължение на 13 години след това. 

Момчетата в тинейджърска възраст с тегло под нормата, които са били обект на подбой или тормозени заради външния си вид, са били реално предразположени към изпадане в депресия. Отчитано е било поведението и емоциионалното им състояние в сравнение с връстниците им в норма по отношение на теглото.

Подобни резултати съдържа публикация в journal Psychology of Men and Masculinity за младежите, които не харасват себе си заради наднорменото си тегло, защото и те носят риск за изпадане в депресия.

Ако сред момичетата в тинейджърска възраст има тенденция да се стремят към най-малките размери дрехи, то момчетата наблягат на типа мускулесто и по-тежко тяло. Но все пак, не бива да се вземат драстични мерки, за да се постигне често пъти непостижим имидж.

Депресираните тинейджъри и специално тези, които мислят за себе си, че са много слаби, а също така са били нагрубявани и малтретирани на базата на тяхната външност се нуждаят от психотерапевтично лечение. Д-р Аарон Блашил, физиолог в Харвардския медицински институт, споделя мнение, че при тези случаи не бива да се забравя за възможността да се използват стероиди.  

Когнитивно - поведенческата психотерапия е доказана като ефективна. Тя помага за приемането на собствения външен вид на тялото такова, каквото е.

Харесвайте тялото си и работете с него за повече тонус и сила. Това е първото нещо, което може да направите и то зависи лично от вас.   

Снимка:Thinkstock/Getty Images