Полк. доц. Георги Попов: Времето от първите клинични симптоми на коронавирус до пълното възстановяване е доста дълго

Началникът на Катедра "Инфекциозни болести" на ВМА е гост в рубриката "В главната роля" на "120 минути"

През седмицата екипът на Катедрата по инфекциозни болести към ВМА публикува в интернет снимка с посланието „Всичко ще бъде наред“.

Заместник-директорът на ВМА и ръководител на едно от най-специализираните звена, каквото е Катедрата по инфекциозни болести - полковник доцент Георги Попов, потвърди посланието и в ефира на предаването „120 минути“.

„Аз съм привърженик на „Ливърпул“ и на всички червени отбори, техният девиз е никога да не се губи надежда. Това ми да де основание да отправим едно послания към всички българи да не се губи надежда в този тежък момент. Снимката беше напълно случайна и се случи на този ден да вали сняг и то на 1 април което е малко необичайно. Реших в този момента, когато и времето, и обстановката е необичайна и всички българи стоят вкъщи и се страхуват да отправим това послание“, разкри историята зад кадъра доц. Попов.

80% според световните статистики са леките форми на COVID-19, а при 8-10% се наблюдава влошаване. Преценяваме ежедневно при кои пациенти има усложняване и трябва да бъдат приети за болнично лечение, заяви доц. Попов.

„По-лесно е да определиш кой е за болнично лечение, отколкото да го транспортираш до болницата“, заяви заместник-директорът на ВМА и сподели, че разбира колко тежка е ситуацията, в която се намират колегите му от Спешна помощ.

86-годишната пациента баба Вера вече се подобрява, след като първоначално е била приета в много тежко състояние. Отначало тя не е искала да бъде хоспитализирана, но има директива за болнично лечение на всички инфектирани с COVID-19 над 70 години, разказа доц. Попов.

Какво още разказа ръководителят на Катедрата по инфекциозни болести за борбата с пандемията, гледайте във видеото.