.

Димитър Куманов: Буквално реките в България са раздадени на разни хора, които да си строят ВЕЦ-ове

Защо обществените ресурси на страната се раздават на хората с власт и къде е изчезнала водата от язовир Студена?

Членът на риболовен клуб „Балканка" смята, че около 2005 г. е имало бум на новооткриващи се ВЕЦ-ове, а собствениците не са случайни

Малките ВЕЦ-ове не спазват законите. Това заяви в „120 минути“ Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка", който е участвал във филм на „Дойче веле“ за последиците върху водоемите у нас след добиването на електроенергия от тях.

По думите му те не изпълняват задълженията си да изпускат т.н. екологичен мотор в реките. Той разказа, че ВЕЦ-овете у нас започват да се увеличават, след като става ясно, че страната ни ще влезе в Европейския съюз и ще има субсидиране за производство на еко енергия.

„Тогава започва лудницата, като всичките са на някакви партийни хора с много яки връзки. След това започва една лавина от издаване на разрешителни – между 2005 г. и 2010 г. реките в България са раздадени на тоя и оня да си правят тези неща“, коментира Куманов.

Мъжът заяви, че сушата не е оправдание за лошото управление на водите. Годината е средна по влажност, проблемът е управлението.