"На 180 градуса" - доц. Мангъров срещу доц. Мангъров

Вижте разговора във видеото

Март, 2020 г. От сюжет в международните новини, COVID-19 стъпи на българска земя. Срещу заплахата правителството изправи оперативен щаб, начело с генерал Венцислав Мутафчийски. А срещу щаба и генерала се изправи специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

„Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи“, заяви ген. Мутафчийски.

„Това не е особено опасна инфекция. Не всички, които се разболеят, ще умрат“, каза доц. Мангъров.

Когато първите заразени бяха открити, а мерките се затягаха, доц. Мангъров имаше критика за всяко решение на щаба:

„Трябва да се въведе задължително носене на маски, абсолютно задължително носене на маски“, поиска тогава ген. Мутафчийски.

„Това е маска, a не противогаз. Все едно да си сложите решетка на прозореца и да си мислите, че вътре няма да влизат мухи и комари“, отвърна доц. Мангъров.

За да потуши напрежението, премиерът Бойко Борисов събра критиците на щаба в Медицински съвет. Този съвет го имаше две седмици, в които доц. Мангъров успя да ядоса и него:

„Ние можем да затворим страната, да заключим всичко и въпреки това епидемията ще си продължава. Ще спре, когато поне 70% от населението преболедува COVID-19“, каза тогава той.

МАНГЪРОВ  VS ПРЕМИЕРА

„Означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Кажи колко ще умрат и посочи с титлата си, с името си. Тогава ще има смисъл да кажеш: Аз съм професор, ще загинат 5 хиляди души, дайте да видим кои са, да ги хвърлим напред и да загинат“, отвърна премиерът Борисов.

„Аз не искам да умират хора“, каза Мангъров.

Говорихме час-час и нещо, и на 40-тата минута преди да донесат кафето той ми каза: Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“, разказа доцентът.