Анатолий Макаров: САЩ не искат да има Балкански поток

Според него руско-българските отношения са се променили след 21 октомври

"Някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“. Има такива сили, както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега, колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври", коментира руският посланик Анатолий Макаров пред „120 минути“, след като двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата у нас след шпионски скандал през януари.

Външно министерство привика посланика на Русия, след като главният прокурор Иван Гешев информира Екатерина Захариева за двама руски шпиони у нас в края на миналия месец.

„Руско-българските отношения съществуваха по един начин до 21 октомври и по друг след 21 октомври. До 21 октомври миналата година отношенията ни се развиваха много успешно. (…) На 21 октомври беше открит официално 11-километров тръбопровод, който свърза турската газопреносна система с българската - в село Горска поляна. Това беше тържествено събитие, заедно с министър-председателя. След това започнаха проблемите. На 25 октомври ме поканиха в Министерство на външните работи и ми съобщиха, че наш дипломат се занимава с дейност, която не отговаря на дипломатическата и трябва да напусне страната. Това беше първият епизод след датата 21-ви октомври! След това мога да ви разкажа и друга история - на пример на 8 януари, когато в Истанбул се състоя тържественото откриване на „Турски поток“. Там бяха поканени и Бойко Борисов, и президентите на Сърбия, на Русия и домакинът - президентът Ердоган. Две седмици след тази среща в Истанбул, отново ме канят в Министерство на външните работи и този път, нещо повече имам да кажа - това беше направено, през публичното пространство. Съобщават ми, че двама от нашите сътрудници - един от посолството, друг от търговското представителство, се занимават с противоправна дейност и за 48 часа трябва да напуснат България. Освен това Главната прокуратура обяви за издирване по линия на Интерпол още 3-ма руски граждани. На този фон сега се строят и се развиват нашите руско-български отношения, не знам как ще тръгнат нещата нататък. Ще видим какво ще стане, но разбирам, че това са сериозни проблеми, които възникват на този етап", каза Макаров. 

Последни