Влади Караджов съветва как да лепим плочки на терасата

Сигурното хидоризолиране зависи много от обработката на детайлите

Терасите и балконите са перфектното място за почивка в градски условия. Те обаче са подложени на натоварвания, които могат да компрометират здравината им. Затова винаги, когато се полагат плочки или някакви други настилки на тераси и балкони Weber и Влади Караджов препоръчват да използвате решения, които включват системи за хидроизолация и лепене на плочки. Затова първият етап е да се погрижим за защитата на конструкцията. Вижте какво е решението на Weber за справянето с това предизвикателство тук.

В процеса на полагане на плочки винаги трябва да сме сигурни, че основата е подготвена за работа. Когато тя е силно попиваща, задължително трябва да я грундираме. По този начин я обезпрашаваме, изравняваме и регулираме попиващата ѝ способност, което пък води до по-здраво залепване и достатъчно време за работа при нанасяне на материала. Освен това, грундът гарантира добро сцепление между хидроизолацията и основата. Подходящ за този случай е грундът за порести основи weberprim 801. Изчакайте 1-2 часа за изсъхването му.

След като грундът изсъхне може да преминете към нанасяне на хидроизолацията. Подходяща за този случай е силно еластичната цимент-полимерната хидроизолация weberdry SS-10. Хидроизолацията под плочки се използва за защита на керамичното покритие. Тя предпазва от проникването на вода в замазката, което ще доведе до нейното разрушаване и отлепянето на плочките. Тя се прави минимум в два слоя. При по-високо натоварване с цел по-висока сигурност, можем да армираме със стъклотекстилна мрежа.

Сигурното хидроизолиране зависи много от обработката на детайлите. Затова едновременно с полагането на хидроизолация в ъглите се влагат хидроизолационните ленти webertec 828 DB 75. Те са еластични гумирани ленти, които са подходящи за работещи фуги и връзки. Използват се и за  оформяне на дилатационни (деформационни) фуги при керамични покрития с голяма площ. При сифоните се използват хидроизолационните маншети webersys 982. За хидроизолация при тръбите маншетите са webertec 828 MA.

Подходящите лепила в тези случаи са еластичните лепила клас S1 като webercol флекс про и webercol екстра флекс. За по-сигурно и надеждно залепване трябва да нанасяме лепилото както върху  основата, така и на гърба на плочката.

Финалният етап в процеса на полагане на плочки е фугирането. Преди да преминем към него трябва да сме сигурни, че лепилото е изсъхнало и, че фугите са изчистени. След това е време да изберем правилната фугираща смес. Изборът е продиктуван от  натоварването, на което фугата трябва да издържа. Подходящата фугираща смес в подобни ситуации е webercolor Premium. Тя е гъвкава, водоустойчива, предоставя добра защита от бактерии, мухъл, плесени и да се почиства лесно. Готовата смес се нанася диагонално спрямо фугите на плочките, като се стремим да напълним цялата фуга в дълбочина. Излишният материал от повърхността на плочките се отстранява и след 20 до 30 минути повърхността се почиства с влажна гъба. Избягват се големите количества вода и тя трябва да се сменя често. След пълното изсъхване на фугата отстраняваме и остатъкът от фугиращата смес върху плочите със сух и мек парцал.