Българска следа в Холивуд

Тихомир Христозов композира музика за "Междузвездни войни"

Малко студио в центъра на Пловдив – място, в което едва ли някой си представя, че се създава музика на световно ниво. Точно такава обаче е работното място на Тихомир Христозов. Само преди няколко седмици, негови композиции бяха избрани да озвучат трейлъра на най-новата история в поредицата "Междузвездни войни".

"Тази музика, която избраха, написах преди година. Хората, които правят рекламната кампания на „Мандалориан“, просто са избрали моята музика. Преди това обаче участвах, когато имаше запитване за „Стар Уорс 9“. Тогава имахме поръчки от разпространителя и започнахме да работим по първите трейлъри. Направих няколко музики, това беше голям стрес в началото, защото винаги съм имал огромен респект към този филм. Изведнъж ти казват „Трябва да направиш обработка на саундтрака на Джон Уилямс“. Сутринта станах и след 13 часа музиката беше готова!", спомня си Тихомир.

Да достигнеш толкова високо ниво във филмовата индустрия обаче не е лесна задача. Тихомир казва, че музиката просто трябва да е в главата ти и да имаш фантазията да развиеш една проста мелодия в нещо грандиозно. Трябва обаче и да си иновативен.