Екатерина Захариева: Отпадането на гласуването с хартиена бюлетина е проблем за репутацията на България

Нямаме намерение да оспорваме изборния резултат, категорична беше Захариева

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е добър дипломат. Това каза в предаването „Лице в лице” досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Той беше 3 години почти директор на държавния протокол, когато аз бях министър, след което аз го номинирах за посланик в Дания, добър дипломат, дипломат от кариерата, надявам се системата да е спокойна. Много тежка работа ги чака, с изключително неясния… тепърва ще се чакат решения на новия ЦИК, който трябва да дава указания. Искрено им съчувствам на колегите от Министерството на външните работи", заяви Екатерина Захариева.

Тя добави, че вчера се е върнала от последния си съвет в Брюксел, където й е било много трудно да обясни това, което се случва в България.

"Очевидно бяха информирани добре, няколко пъти трябваше да им обяснявам наистина ли ще гласуваме единствено и само с машини, ще се наредим държава-член на ЕС до държави, като Венецуела и т.н. Няма демократична държава в света, която да забранява гласуването с бюлетини. Няколко пъти трябваше да обяснявам, че нямаме възможност да гласуваме и на хартия. Не ме радваше, че това трябваше да обясня, защото мисля, че всеки външен министър трябва да работи за репутацията на България.