.

Дечо Дечев: Трябва да се приемат законови промени, които да решат проблема с трудния достъп на лекарства, отпаднали от регистрация в България

Проблемът е изцяло извън дейността на НЗОК, допълни управителят на НЗОК

През седмицата имаше пореден протест на майките на деца с онкологични заболявания, които настояваха за по-достъпни лекарства и твърдяха, че закриването на Фонда за лечение на деца е усложнило достъпа до животоспасяващи медикаменти.

Напълно съм съгласен, че трябва да се приемат законови промени, които да решат проблема с трудния достъп на лекарства, отпаднали от регистрация в България. Проблемът е изцяло извън дейността на НЗОК. Поради тази причина, във връзката с уговорката, която имахме на тази среща с майките, поех ангажимента да предложим текстове, които евентуално да се обсъдят и да влязат. Това каза в предаването "Тази събота" управителят на НЗОК Дечо Дечев.

"Има и други проблеми, и тези проблеми касаят факти, които изнесоха майките, които в голямата си част касаят изпълнението на дейностите по това лечение, а не дали има или няма препарат", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.