Ексклузивно: Първо интервю на уволнения шеф на "Медицински надзор"

Съжалявам, че здравният министър не пожела да говори с мен и не поиска да чуе моята гледна точка, коментира Росен Иванов в ексклузивно интервю за bTV

Категорично не съм извършвал нарушения като изпълнителен директор на Агенция „Медицински надзор“. (…) Съжалявам, че здравният министър не пожела да говори с мен и не поиска да чуе моята гледна точка.

Това заяви Росен Иванов, който през седмицата беше уволнен от поста си. За „Тази събота“ той подчерта, че не му е бил връчен докладът, който се твърди, че е бил в основата на неговото освобождаване от длъжност.

„Аз съм намерил за себе си отговора и съм го написал в писмо – ако бях получил доклада предварително, можех да обсъдя и защитя позицията си и Агенцията. Твърденията, които излязоха в някои медии за това защо съм бил освободен, преди всичко накърняват не само моето достойнство, но и това на служителите“, заяви Иванов.

Той коментира причините за неговото освобождаване, написани в доклада:

„Въведената система за документооборота беше съвсем нова за служителите и деловодителите. Забавяне няма. Има грешки в регистрацията, но това е технически въпрос“

По думите му всичко, което е направено в Агенцията и касае вътрешния регламент, е законосъобразно. Той предположи, че в доклада най-вероятно става дума за вътрешни правила, които е трябвало да регулират процеса на осъществяване на проверките в лечебните заведения.

Според доклада Иванов е харчел неправомерно пари – по негова заповед са изплатени 900 лв. на шофьори за очила против ултравиолетово лъчение, въпреки че не е направена оценка на риска.

„Да, действително има такава заповед. Явно не е догледано. Истината е, че шофьорите имат нужда от очила с UV защита. Нали разбирате, че на фона на всичко, което е свършено, всичките усилия, които сме положили, едно такова нарушение е просто смешно“, допълни той

Иванов беше категоричен, че всички установени нарушения са поправени в следващи заповеди и обясни, че повечето от поставените въпроси на проверката не са от компетентността на органа за вътрешен одит.

В своето писмо говори и за анонимен сигнал от дама с инициали „П.Б.“ с прозвище „Мазератито“: „Не искам да влизам в темата. Подсказал съм нещо в писмото, но не искам това да се раздува. Мисля, че се губим в дребните неща. Същественото е ние как се отнасяме като общество към тези низости“, заяви той.

Вижте още във видеото!