Пламена, която прави защитни облекла с подръчни материали в Испания

Българската дизайнерка прави предпазни средства от тиксо и найлон за лекарите в Испания

Испания е на второ място по брой заразени с коронавирус в света. Въпреки това, хората там не са изгубили духа си да се борят. В епицентъра на заразата едно българско семейство успява да мотивира цяла Испания да помага на лекарите на първа линия.

Пламена работи в шивашко ателие за висша мода, а съпругът й е строител. Близо месец вече са си вкъщи. Тъй като така необходимите маски и ръкавици не могат да бъдат намерени никъде в Мадрид, тя шие от стар чаршаф маски за семейството си. Дарява и няколко бройки на аптеката под блока, за да се раздават безплатно на хората.

„Видях в една група как правят престилки от торби за боклук и само ги лепят, това може да се прави от хора, които нямат способности, шивашки - и направих моите първи 50 бройки и понеже нашата болница тук в нашия квартал беше най-зле, дори пускаха видеа как хората са по земята, екипираха ги в стол и реших, че първо ще изпратя там“, каза дизайнерът Пламена Димитрова.

Тъй като напускането на дома не е позволено, тя моли полицията за помощ с логистиката.

„Реших, че това нещо трябва да го направим по-мащабно и в групата, която е тук в Мадрид - работа и квартири в Мадрид, аз съм й модератор там, там много си помагат хората и много хора я виждат, тя е над 10 000. Реших, че ще споделя там и ако някой нещо иска да помогне, да направим нещо по-голямо, за да можем да помогнем на повече болници и като публикувах там, Виденова и Мариана Джиновска, веднага се заеха с техни контакти. Много хора се включиха“, обясни Пламена.

С общи усилия седем болници в Мадрид започват да получават ежедневно престилки за еднократна употреба. Мъжът на Пламена с разрешение от полицията обикаля по цял ден 3-милионния град, за да ги разнася. Към всяка пратка има и послание от българите към медицинските лица, което да им вдъхне кураж.

Имаме един куп съобщения от  доктори, здравни работници, които лично благодарят, това, което правим за тях. Искам на всеки, когато всичко това свърши, по единично да благодаря, че са повярвали в това нещо, защото хората наистина имат изключителна голяма нужда.