Посланието на каскета като моден аксесоар

В България шапките са популярен аксесоар за политиците, но от миналото

В България днес можем да говорим тенденция в избора на каскети, не само защото главният прокурор Иван Гешев задава тон в модата, но и защото наистина е модерно. Георги Сардарев е майстор на мъжки шапки от 4 годони, но в шапкарския бизнес е с майка си повече от 15 години. Той разказва за пътя на каскета до наши дни и до нашите ширини.

„Каскетът всъщност се е появил независимо в Италия, Англия, Франция. Било е шапка с козирка, след това е станала мека шапка. Края на 19 и началото на 20 в.. е станал шапката на пролетариата, на работниците във заводите по време на индустриалната революция. Известна като пролетарска шапка, след това по време на Великата октомврийска революция, Ленин е известен със своя каскет, който  размахва. От другата страна, на Запад той добива и малко по-така мафиотски контекст, защото се използва от Ирландската мафия. Това е някакъв почерк, но там вече са различни кройките, различни видове каскети има. Както и в Сицилия, там си има сицилиано каскет, който е много типичен“, разказва Георги Сардарев.

Според него каскетът на главния прокурор е неправилно съчета с останалото облекло.

„Този стил на обличане и този каскет дават един ашлашки вид на човека, който ги носи, т.е малко хулигански“, коментира той.

Последни