Майката на битите деца от "Люлин": Малкият ни дразнеше, схващаше бавно

Състоянието на братчето и сестричето, настанени в "Пирогов", се подобрява

Реклама

Състоянието на двете деца, които бяха настанени в "Пирогов" след тежък побой от майка си и нейния приятел, се подобрява. Наш екип се срещна с майката на децата - каква е нейната версия за случилото се и каква ще бъде съдбата на децата, разказва Мая Костадинова.

Двайсет и осем годишната майка признава, че тя и мъжът, с който живее, посягат на децата си. Причината - малкият ги дразнил с това, че схващал по-бавно. Отрича сериозните травми на Калоян да са причинени от побой.

"Сигурна съм, че той не го е бил. Физическо насилие му прилага малката и аз от време на време, когато се налага, но предимно части от тялото. Дупето - с ръка го бия. Случвало се е с едно детско коланче през дупето. Малката само веднъж съм я била.  

Ние нямаме храна, а те я изхвърлят. Трябва да разберат, че ще гладуват, защото не им се е понравила храната”, призна жената.

Версията на полицията е по-различна. В събота е подаден сигнал, че две деца стоят на прозореца в столичния квартал "Люлин". Молят минувачите за вода и храна. Когато пристигат, полицаите се натъкват на друга гледка.

"Най-вероятно, под въздействието на алкохол, доведеният баща не е доволен от определени действия на момчето и по тази причина му нанася жесток побой. Един човек употребил алкохол се дразни от какви ли не неща, които не би трябвало да го дразнят”, обясни инспектор Петър Славов от 9-то РПУ.

Мъжът и жената са стари познайници на социалните. Първият сигнал срещу тях е получен през март месец. Подаден е от съседите, причината - децата стоят сами в къщата по цял ден. Социалните задължават да има родител при децата, намират и място на едното в детската градина. Отначало проверяват семейството всеки ден, след време посещенията се разреждат. Така се стига и до инцидента в събота.

"Момиченцето е жизнено и иска да отиде при татко си. Биологичният. Споделя за някакъв случай, когато е удряна с колан”, разказа Димитринка Бумбовска – началник отдел "Закрила на детето” в "Люлин”.

Социалните са категорични, че след болницата децата няма да се върнат при майката. Търси се вариант те са бъдат настанени при биологичния си баща или роднини.

Два дни след побоя, състоянието и на двете деца е стабилно, но заради травмите по главата, предстоят още изследвания на момчето.

"Най-важното е да му направим скенер, за да видим дали има някакви увреждания на мозъка, дали има някакви увреждания на костите, на черепа и после ще му се направи енцелография, за да се види дали има някакви други, функционални увреди на мозъка”, разясни д-р Марин Генчев от Клиника по неврохирургия - Детско отделение в "Пирогов”

До този момент на посещение в болницата е идвал единствено бащата.