Прокурорът от ВКП Росен Димов: Вече има регистър на опасните хора

Около 5000 са бандитите с повече от едно висящо дело, допълни той

Реклама

В прокуратурата вече работи регистър на опасните хора - до сега се работеше на сляпо и прокурорът нямаше поглед върху други дела на един престъпник в други градове. Ако лицето извършва серия от престъпления, тези лица се задържат. Това заяви в студиото на "Код: Криминално" прокурорът от ВКП Росен Димов.

Той допълни, че бандитите с повече от едно висящо дело са повече от 5 000. За прокуратурата са важни тези с повече от три висящи дела. Новата система ще показва кой прокурор и дознател работи.

Приключила е и ревизия, която показва слабите лица на регистъра. На всеки прокурор или полицай, който не е спазил изискванията на главния прокурор, ще му бъде търсена дисциплинарна отговорност.

"Проверката на пловдивската прокуратура е извършена от инспектората и тя беше много подробна. Не са открити нарушения по прокурорските проверки срещу Рашков. До 2008 г. аз съм бил прокурор и мога да ви кажа, че не е получавана информация от данъчните. Ако данъчните си свършат съвестно работата, прокуратурата можеше за повдигне обвинение", каза още Димов.

През 1992 г, когато той е бил окръжен прокурор, Рашков е задържан за производство на нелегален алкохол. "Делото беше вкарано в глуха линия. След като го задържахме, Рашков беше освободен по болест от ареста. Следствието замота и прикри работата по случая Кирил Рашков. Делото е било прекратено поради давност", допълни той.