Алпинистът Боян Петров ще води масови походи до връх Мальовица и „Райското пръскало“

Уникален шанс за разходка в планината редом до човека, изкачил осем осемхилядника!

Реклама

Зоологът от Националния природонаучен музей към БАН и известен алпинист Боян Петров ще поведе два масови похода – до връх Мальовица в Рила и до най-високия водопад в България – „Райското пръскало“ в Стара планина.

Изкачването до връх Мальовица ще се проведе на 11 септември, неделя, като сборният пункт за желаещите да се включат е в 9.00 ч. на поляната пред Централната планинска школа „Мальовица“. Тръгването по маршрута е в 9.30 ч.

Походът до „Райското пръскало“ ще бъде на 2 октомври (също в неделя). Сборният пункт ще е в 9.00 ч. в местността „Паниците“ над Калофер. Тръгването по маршрута е планирано за 9.30 ч.

В изкачванията могат да участват всички над 6-годишна възраст, които се чувстват достатъчно подготвени за покоряване на набелязаните цели. В преходите ще се включат и планински спасители и рейнджъри от двата национални парка – „Рила“ и „Централен Балкан“.

Двете масови прояви са част от образователно-информационната кампания „Яко е да си еко“ на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В края на юли Боян Петров изкачи осмия си осемхилядник (трети за тази година). Зоологът прибави връх Нанга Парбат към К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Гашербрум I и Броуд Пик. Неговата цел е да изкачи всички 14 осемхилядници на планетата, като проектът му е озаглавен "Българин на 14х8000".