Съвети за общуване с досадни роднини, колеги и клиенти

Точни фрази, изясняващи въпроси и нищо лично

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Общуването с някои хора е доста трудно. За съжаление трудни  хора се изправят пред вас постоянно и те не са еднакви - тирани, темерути, агресори, яростно съревноваващи се, изкъсо контролиращи. И социалният, и професионалният живот зависят от доброто разбирателство между хората. Затова е важно да може да се разбирате с трудните хора.

Ето 9 съвета за разрешаване на проблемните взаимоотношения:

Не приемайте нещата лично

Понякога хората са трудни, но вие не знаете през какво са минали или какво преживяват в момента, което няма общо с вас, затова опитайте да не се засягате. Заставайте над нещата без да приемате казаното или направеното лично.

Задавайте въпроси, вместо да правите изявления

Трудните хора често се изразяват твърде категорично мнението си. Може да се окаже, че са прави, но се случва и да грешат. И когато са в грешка, по-ефективен начин да се посочи това е да се задават въпроси. Чрез въпросите може да помогнете на човек да признае проблемите в собственото си положение с по-малък риск от конфронтация.  

Уверявайте се, че сте разбрали добре всичко

Ефективната комуникация винаги е важно нещо, но е изключително важно, когато имате насреща си труден човек. Ако някой говори, слушайте внимателно и се уверете, че сте разбрали гледната точка на този човек преди да му отговорите. Също така се уверете, че другият е разбрал вашата позиция.