Трансформирай мазнините в мускули

Кое е правилното хранене, за да се сдобием с мечтания "фаянс"

Реклама

Знаете ли, че съществуват две основни причини, поради които диетите често се провалят. Едната е, защото са твърде ограничаващи към храната, с която трябва да се храним, а втората – почти винаги се чувстваме толкова гладни все едно не сме хапвали абсолютно нищо. Ако искате да свалите шкембето и да изваете релефно тяло, то съвсем не е нужно да гладувате, а да си осигурите правилен режим на хранене, или по-точно да следите в какво съотношение поемате протеини, въглехидрати и мазнини.

 

Протеините
Те са важна част от режима ни на хранене, когато става дума за мускулна маса. Карат ни да се чувстваме сити за по-дълго време и засилват метаболизма, което пък от своя страна води до отслабване. 25% от дневния прием на калории трябва да идва точно от протеините.

Мазнините
Ще се учудите колко важни са те всъщност, както за отслабването, така и за натрупване на мускулна маса. На първо място ни засищат подобаващо и подтискат апетита, а на второ – съдържат мастни киселини, които са важни за здравето ни. Не на последно място, карат ни да чувстваме, че в стомаха си слагаме истинска храна, а не зарзават, които се изпарява на момента. Придържайте се към полезните мазнини като зехтина например. От дневното меню те трябва да състававляват 30% от приема на калории.

Въглехидратите
Останалите 45% трябва да идват от прием на въглехидрати. Така тялото ще се чувства пълноценно без да се ограничава откъм храни, вкусове и разнообразие. Най-важното от всичко, което прочетохте досега е, че организмът ни ще получава от всичко, което му е нужно.

 

Диета за мускули

Примерният хранителен план е достатъчен за задоволяване на нуждите на тялото. Приеманите калории на ден трябва да бъдат между 2400 и 2800. По подобен модел може да си съставите и ваш хранителен режим, при който да спазвате правилото 25/30/45.

Закуска
5 с.л. (около 40 г) овесени ядки
150 мл обезмаслено мляко
2 с.л. счукани орехи
2 с.л. стафиди
Равносметка: 566 ккал, 20 г протеини, 80 г въглехидрати, 20 г мазнини

Обяд
Сандвич от две филийки пълнозърнест хляб, 150 г шунка или риба тон, 1 парче нискомаслено сирене, 2 резена домат
1 с. л. Майонеза
1 морков
1 чаша портокалов сок
Равносметка: 621 ккал, 50 г протеини, 50 г въглехидрати, 25 г мазнини

Вечеря
150 г пилешко месо или миди
зелена салата
2 ч. л. френски дресинг
80 г броколи
4 с.л. ориз, картофи или макарони
1 ябълка
Равносметка: 662 ккал, 40 г протеин, 60 г въглехидрати, 30 г мазнини

1 кръшкане между храненията
2 филийки пълнозърнест хляб
2 с.л. фъстъчено масло
480 мл обезмаслено мляко
1 ябълка
Равносметка: 605 ккал, 30 г протеин, 70 г въглехидрати, 20 г мазнини