Щитовидната жлеза: най-важното по темата

Знаете ли, че някои от симптомите за проблеми с щитовидната жлеза остават незабелязани с години? Направете стъпка към Вашето здраве сега

Реклама

Щитовидната жлеза е важен ендокринен орган, чиято функция обаче е непозната за мнозина. Тя е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото тяло, въпреки че на практика е съвсем малка – обикновено тежи между и 20 и 25 г. Отговаря за производството на хормони, свързани с метаболитното здраве, растежа и развитието, а смущенията, асоциирани с нея, значително влияят върху качеството на живот. Тя се намира в предната част на шията и е изградена от два дяла, свързани помежду си – формата ѝ напомня тази на пеперуда. Повече за хормоните на щитовидната жлеза и тяхното влияние върху цялостното здраве научаваме в текста по-долу.

Ключов играч за човешкия организъм

Щитовидната жлеза отговаря за синтеза и освобождаването на хормони, които контролират впечатляващ набор от телесни функции. Представете си щитовидната жлеза като централа, която регулира ключови процеси в тялото – от скоростта, с която то изгаря калории, до това колко бързо бие сърцето.

Както вече споменахме, щитовидната жлеза се състои от две части, свързани с ивица тъкан, и се намира точно под ларинкса, обвивайки предната половина на трахеята. Тя е незаменима част от ендокринната система, работеща в тандем с други жлези и органи в нашето тяло, които поддържат баланса в организма.

Хормоните на щитовидната жлеза: Т3 и Т4

Основните хормони, които се произвеждат от щитовидната жлеза, са тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Те са ключови за редица процеси в тялото:

  • Регулират енергийния метаболизъм, включително разграждането на хранителните вещества и производството на енергия;
  • Участват в растежа и развитието на организма, особено в ранна детска възраст;
  • Играят роля в регулирането на температурата на тялото и поддържането ѝ в норма;
  • Влияят върху сърдечния ритъм и функцията на сърцето;
  • Подпомагат нормалната функция на репродуктивната система и регулират хормоналния баланс;
  • Подпомагат здравето на косата, кожата и ноктите;
  • Регулират настроението: Хормоните на щитовидната жлеза могат да повлияят на психическото ни състояние, като неактивната или свръхактивната щитовидна жлеза понякога води до психични разстройства и проблеми с настроението, концентрацията и паметта;
  • Подпомагат разграждането холестерола и използването му от тялото по правилния начин;
  • Участват в усвояването на калций от организма;

Около 80% от цялото производството на щитовидната жлеза е концентрирано върху хормона тироксин – Т4. Въпреки че Т4 се произвежда в значително по-големи количества, той е относително неактивен прохормон и обикновено организма го трансформира в трийодтиронин, или Т3 – другия хормон на щитовидната жлеза. Т3, от своя страна, е в пъти по-активен и в основата на повечето функции, които асоциираме с щитовидните хормони.

Интересното е, че щитовидната жлеза произвежда само 20% от нужния на тялото високоактивен Т3. Останалата част се осигурява от черния дроб и бъбреците, които всъщност трансформират осигурения от щитовидната жлеза Т4 в Т3, с помощта на специални ензими.

Заедно Т3 и Т4 контролират скоростта, с която тялото използва и преработва хранителните вещества, контролират телесната температура и количеството протеин, което тялото произвежда. Това пряко влияе върху теглото, енергийните нива и метаболитното здраве.

Освен това, както споменахме, Т3 и Т4 влияят на сърдечния ритъм, на настроението, на когнитивната функция и концентрацията. Те са особено важни за растежа и развитието на всички системи при бебетата и децата, особено що се отнася до мозъка и нервната система.

Производството на хормони: (почти) опростено

Производството на щитовидни хормони е сложен процес. Той включва взаимодействието на три основни части на тялото: хипоталамуса (висш център на вегетативната нервна система), хипофизата (основен ендокринен орган) и щитовидната жлеза.

Ще опростим това взаимодействие в три стъпки:

  1. Когато тялото има нужда от определени хормони, хипоталамусът стартира процеса, като произвежда тиреотропин освобождаващ хормон (още наричан тиреолиберин или TRH).
  2. Това предизвиква хипофизата да произвежда TSH – друг хормон, който от своя страна има стимулиращ ефект върху производството и отделянето на хормони от щитовидната жлеза (Т3 и Т4). TSH е важен, защото казва на щитовидната жлеза да започне работа. Той пътува в кръвта и се закачва за специфични места на клетките.
  3. След като TSH пристигне, той стимулира клетките на щитовидната жлеза да произвеждат повече от щитовидните хормони T3 и T4. TSH също така помага на щитовидната жлеза да абсорбира йод, важен минерал, който получаваме от храната и който е необходим за производството на щитовидни хормони.

Увеличаването на нивата на хормоните T3 и T4 сигнализира на хипоталамуса и хипофизата да забавят работа и да произвеждат по-малко TRH и TSH. По този начин тялото поддържа количеството щитовидни хормони под контрол. Тази сложна и същевременно гениална система гарантира, че нивата на щитовидните хормони в тялото остават балансирани, което води до здравословен метаболизъм, когнитивна функция, оптимални нива на енергия и др.

Най-често срещаните проблеми

Нарушенията на щитовидната жлеза са свързани основно със свръхпроизводство (хипертиреоидизъм) или недостатъчно производство (хипотиреоидизъм) на хормони. Тези проблеми могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително генетична предразположеност, автоимунни заболявания, определени лекарства, лъчева терапия, операция на щитовидната жлеза или недостиг на определени хранителни вещества.

Хипотиреоидизмът е резултат от недостатъчна активност на щитовидната жлеза, която произвежда недостатъчни количества Т3 и Т4. Този дефицит може да доведе до забавяне на метаболизма, което води до умора, увеличаване на теглото и депресия. Други симптоми могат да бъдат суха кожа, чувствителност към студ, подпухнало лице, дрезгав глас, повишени нива на холестерол в кръвта, проблеми с паметта и дори болки в мускулите и ставите.

Хипертиреоидизмът, от друга страна, възниква, когато щитовидната жлеза е свръхактивна и произвежда излишък от хормони. Това може да ускори метаболизма, водейки до загуба на килограми, ускорен пулс и тревожност. Допълнителни симптоми включват непоносимост към топлина, треперене, промени в дейността на червата и проблеми със съня.

Съществуват и специфични състояния като тиреоидит на Хашимото – автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Това заболяване често води до хипотиреоидизъм. Симптомите могат да включват гуша, което е видимо уголемяване в областта на шията, както и умора, депресия и повишаване на тегло. Болестта на Грейвс, друго автоимунно състояние, е най-честата причина за хипертиреоидизъм. Макар и различни по естество, тези състояния значително нарушават ежедневието и общото благосъстояние.

Що се отнася до лечение на проблеми с щитовидната жлеза, най-добрият подход зависи изцяло от пациента и лекуващия лекар. Това зависи от естеството на конкретното заболяване. При по-леки проблеми в съвсем начален стадий е възможно лекарят да препоръча промени в диетата и увеличаване на физическата активност, както и хранителни добавки като Sarita, предназначени специално за поддържане на здравето на щитовидната жлеза. Ако проблемът е по-тежък обаче, Вашият ендокринолог може да предпише специализирани лекарства като левотироксин – синтетична форма на хормона Т4. Всеки случай е индивидуален и е важно да се консултирате с правилния специалист.

Поддържане на здравето на щитовидната жлеза

Във всеки случай, щитовидна жлеза е от съществено значение за цялостното благосъстояние на човека. Както за всеки друг орган, за нейното здраве е най-добре да изберем балансирана диета и редовни физически упражнения. При смущения пък е важно да не пропускаме да запишем час при лекуващия лекар. Определени полезни навици, що се отнася до начина на живот, могат да помогнат за поддържане на добра функция на щитовидната жлеза:

  • Диетата, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни поддържа цялостното здраве и може да помогне на щитовидната жлеза да функционира правилно. Някои хранителни вещества като йод, селен и цинк са особено важни, като конкретно йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза. Храните, богати на йод, включват водорасли, млечни продукти и йодирана сол.
  • Редовната физическа активност може да помогне за поддържане на здравословно тегло и да намали риска от редица заболявания, които могат да повлияят на здравето на щитовидната жлеза. Това не означава непременно изморителни упражнения – дори ходенето или плуването имат позитивен ефект върху теглото, както и върху регулирането на стреса.
  • Добре е да сте наясно със симптомите на нарушения на щитовидната жлеза. Ако забележите каквито и да било необясними промени, като внезапно повишаване или загуба на тегло, умора, проблеми с телесната температура или промени в настроението, разумно е да се консултирате с Вашия лекар.
  • Редовните кръвни изследвания и прегледи при лекар, включително изследвания на щитовидната жлеза, са важни. Това е особено вярно, ако имате семейна предразположеност към заболявания на щитовидната жлеза, тъй като те често са наследствени.
  • Хранителни добавки: В днешно време съществуват редица продукти, разработени за здравето на ендокринната система. Sarita е експертно формулирана добавка, която съдържа хранителни вещества, които доказано благоприятстват щитовидната жлеза. Съставките включват азиатски женшен и ашваганда, както и L-тирозин: аминокиселина, необходима за производството на щитовидни хормони. L-тирозинът е важен за мускулната функция и енергийния метаболизъм, както и за синтеза на допамин и извършването на когнитивни функции. Независимо дали приемате добавката за профилактика, или като част от лечение на съществуващ проблем, Sarita може да бъде част от пътя към за здравето на щитовидната жлеза.

В заключение, важно е да сте информирани, що се отнася до сложния свят на хормоните на щитовидната жлеза. Симптомите често могат да останат незабелязани, но колкото по-рано се хване подобен проблем – толкова по-добре. С правилната информация, балансиран начин на живот и съюзник като Sarita лабиринтът на здравето на щитовидната жлеза е значително улеснен.

И за финал: не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар при всяко смущение, наподобяващо проблем с щитовидната жлеза – здравето е на първо място.

.