Замъгленото зрение: причини, лечение и правилна диета за здрави очи

Реклама

Често ли се усещате да мигате, присвивате или търкате очите си, за да получите по-ясна представа обектите около вас? Дали е защото сте прекарали пет последователни часа пред екрана на телефона или компютъра? Или може би зрението ви е замъглено, защото сте видели капка сън предната нощ?

Замъгленото виждане е най-характерно за хора с късогледство, далекогледство, астигматизъм, и т.н. Освен това обаче този проблем е характерен и за хора със спешни и хронични състояния, които, ако не се овладеят на време, могат да доведат до тежки медицински последици. В тази статия ще разберете именно кои са тези заболявания, симптоматиката и лечението им, и най-важно, как да им противодействате с правилно хранене.

Спешни състояния водещи до замъглено зрение

Внезапната поява на замъглено зрение всъщност може да е симптом на състояния, изискващи незабавна медицинска помощ:

Инсулт

При инсулт, доставката на кръв до част от мозъка е прекъсната, което води до смъртта на нервните клетки. Това може да се случи поради затруднен приток на кръв (исхемичен инсулт) или кръвоизлив в мозъка (хеморагичен инсулт). В случаите, когато са засегнати мозъчните центрове за зрението, инсултът може да доведе до внезапно замъглено виждане или дори загуба на такова при едното око.

Мозъчен тумор

Мозъчният тумор е заболяване, характеризиращо се с образуване на формация в мозъка, която притиска тъканите в черепната кухина. Тя може да оказва натиск върху областите на мозъка, които контролират зрението, като зрителния нерв и/или зрителните полета. В някои случаи, този натиск може да доведе до постоянно или внезапно замъглено зрение, двойно виждане или дори загуба на зрението.

Болести, водещи до трайна слепота

Остра глаукома

Острата глаукома представлява внезапно и бързо повишаване на очното налягане. Основните симптоми включват внезапна болка в очите, замъглено зрение и виждане на ореоли около обектите на зрителното поле. Замъгленото зрение се появява, защото повишеното очно налягане вреди на зрителния нерв, който е отговорен за пренасянето на визуална информация от очите до мозъка. Ако се появят някои от тези симптоми, е необходима незабавна медицинска намеса.

Отлепване на ретината

Отлепването на ретината е сериозно състояние на очите, при което най-вътрешната покривка на окото (ретината) се отдели от нормалното си положение. Това отлепване пречи на ретината да преобразува правилно светлината в нервни сигнали, прекъсвайки предаването на визуална информация към мозъка. Симптомите често включват внезапна поява на черни точици (т.нар. „мушички”), проблясъци на светлина в едното или двете очи или постепенно намаляване на периферното зрение.

Може също да причини замъглено зрение, тъй като отделената област на ретината не може да създаде ясна картина, която мозъкът да интерпретира. Това състояние може да прогресира бързо, което води до пълна загуба на зрението на засегнатото око.

Какви други заболявания могат да доведат до замъглено виждане?

Замъгленото виждане може и да бъде по-продължително в следствие на хронични заболявания:

Хронични болести

Диабет

Диабетът може да доведе до замъглено виждане и други проблеми със зрението поради въздействието си върху очите. Високите нива на кръвната захар за продължителен период може да увреди съдовата система, която захранва ретината в очите. Следните заболявания могат да настъпят като последица от тази вреда:

  • Диабетна ретинопатия—състояние, при което кръвоносните съдове в ретината се увреждат и се появяват кръвоизливи, причина за замъглено зрение.
  • Диабетна катаракта—помътняване на очната леща, което също може да причини замъглено виждане.

Множествена склероза

Множествената склероза (МС) е хронично състояние, което засяга централната нервна система, включително мозъка и гръбначния мозък. Може да доведе до замъглено зрение, тъй като води до възпаление на  оптичния нерв (оптичен неврит). Това възпаление причинява внезапно или постепенно намаляване на зрението, което често се проявява като замъглено или слабо виждане, обикновено на едното око. Замъглено зрение при МС може да възникне и поради проблеми с контрола на движенията на очите или поради общо намаляване на неврологичните функции.

Синдром на сухото око

Синдромът на сухото око е състояние, при което очите не произвеждат достатъчно сълзи или сълзите се изпаряват твърде бързо, като това води до различни симптоми, включително замъглено зрение. Сълзите са от съществено значение за поддържането на гладка, чиста повърхност на роговицата (предната част на окото), необходима за ясно зрение.

Инфекциозни заболявания

Замъгленото виждане може да бъде и причинено от инфекция на очите:

Конюнктивит

Известен също като "розово око", конюнктивитът е възпаление или инфекция на прозрачната мембрана (конюнктива), която покрива клепача и бялата част на очната ябълка. Това възпаление може да доведе до изпъкване на малките кръвоносни съдове в конюнктивата, което води до розов или червен цвят на очите.  Конюнктивитът причинява замъглено зрение поради отделяне на секрет или сълзене, което да залепне за миглите или да се размаже по повърхността на окото.

Други медицински състояния

  • Мигрена—вид главоболие, характеризиращо се с интензивна, пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата. Често е придружено от други симптоми (чувствителност към светлина и звук, гадене и повръщане). Някои хора с мигрена също изпитват зрителни смущения, известни като аура, преди да започне главоболието. Една аура може да включва промени в зрението, като виждане на петна, искри или зигзагообразни линии, и замъглено зрение.
  • Лекарства водещи до замъглено виждане—антидепресанти и лекарства за кръвно налягане, както и лекарства за мигрена могат до доведат до замъглено зрение.

Има ли лек на замъгленото зрение?

Лечението на замъгленото зрение изисква идентифициране и справяне с основната причина, а именно съпътстващото заболяване:

  • Очилата и контактните лещи са най-разпространените средства за справяне със замъглено зрение, причинено от късогледство, хиперметропия далекогледство, астигматизъм и пресбиопия (свързано с възрастта затруднение при фокусиране върху близки обекти). Те “префокусират” светлината върху ретината, като помагат на окото да предава правилно визуална информация към мозъка.
  • Медикаменти. Някои лекарства могат да бъдат предписани за лечение на състояния, причиняващи замъглено зрение. Например, при глаукома, лекарите предписват капки за очи или перорални лекарства за намаляване на очното налягане, което помага за предотвратяване на загуба на зрение. Много медицински специалисти предписват и хранителни добавки като Neovista Next към основното лечение, за да се осигури активна грижа за очите и да се поддържа зрителната острота.
  • Хирургична интервенция. Хирургичните процедури помогнат за лечение на замъглено зрение. Например, операцията на катаракта може да замени замъглената леща с изкуствена, възстановявайки ясното зрение.

Как да се справим с замъгленото зрение “от вкъщи”?

Въпреки че наличните методи на лечение имат неоспорим ефект върху зрението, съществуват и други начини за справяне със замъгленото зрение и поддържане здравето на очите:

Правилна диета

Разбира се, трябва да спазваме оптимална диета, включваща разделно и балансирано хранене. Но за за да укрепим здравето на очите си, трябва и да приемате храни, богати на антиоксиданти и микроелементи:

Храни богати на каротиноидни пигменти

Годжи бери, спанак, лапад и броколи са едни от най-богатите на каротиноидни пигменти, лутеин и зеаксантин, намиращи се в макулата на окото и имащи важна роля в поддържането на очното здраве:

  • Антиоксидантна защита. Като антиоксиданти лутеинът и зеаксантинът помагат за защита на очите, като неутрализират вредните свободни радикали, които могат да увредят фоточувствителните клетки на ретината. Това антиоксидантно действие може да помогне за забавяне прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация (влошаване на зрителната острота) и катаракта.
  • Филтър за синя светлина. Лутеинът и зеаксантинът помагат за филтрирането на вредната високоенергийна синя светлина, намалявайки риска от индуцирано от светлина оксидативно увреждане, което също може да доведе до възрастова макулна дегенерация. Това тяхно свойство е от изключително значение за настоящата ера на дигитални технологии, тъй като екраните на компютри, смартфони и други цифрови устройства излъчват големи количества синя светлина.
  • Поддържане на здравето на очите. Проучванията показват, че лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за поддържане здравето на макулата и ретината, като допринасят за цялостното зрително здраве и функция. Те също така поддържат здравето на очната леща и роговицата.
  • Намаляване на умората на очите. Някои изследвания показват, че лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за намаляване на симптомите на умора на очите, чувствителност към отблясъци и чувствителност към контраст.

Червена боровинка

Червената боровинка е съдържа биоактивни съединения (антоцианини), които притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Поради тази причина се използват за профилактика за различни очни заболявания.

Антоцианините в боровинките могат да предпазят клетките на ретината от оксидативен стрес. Това е от съществено значение, тъй като ретината е силно метаболитно активна и постоянно изложена на светлина, което я прави особено уязвима към оксидативен стрес. (5)

Някои проучвания показват, че червените боровинките могат да помогнат за подобряване на нощното виждане чрез ускоряване на регенерацията на родопсин, пигмент, намиращ се в пръчковидни клетки в очите, който позволява зрение при слаба светлина. По-бързата регенерация на родопсин означава, че очите могат да се адаптират по-бързо към условия на слаба светлина.

Екстрактът от червена боровинка може да осигури облекчение от умората на очите, особено за хора, които прекарват дълги часове пред компютърните екрани. Симптоми като сухота, сърбеж и усещане за нещо в окото могат да бъдат облекчени с хранителна добавка, съдържаща червена боровинка.

Храни богати на цинк и селен

Цинкът е основен микроелемент, който играе критична роля за поддържане на зрението. Намира се във високи концентрации в окото, особено в ретината и слоя на васкуларната тъкан, разположен под ретината, наречен хороид.

Той участва в метаболизма на витамин А, като помага за транспортирането на му от черния дроб до ретината. Витамин А се трансформира в ретинал, част от пигмента родопсин, необходим за нощното виждане. В комбинация с антиоксиданти като витамини С и Е, цинкът може да забави прогресирането на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Селенът, друг важен микроелемент, е съществена част от някои ензими, включително глутатион пероксидаза, която помага за защита на окото от оксидативен стрес и възпаление​. Тази антиоксидантна роля може да бъде потенциална защита срещу очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Морска храна

Морските дарове като сьомга, пъстърва, скариди, и други животни, хранещи се специфичен вид водорасли, са богати на астаксантин. Този каротеноид също играе ролята на антиоксидант, неутрализиращ вредните свободни радикали в тялото на човека.

В допълнение към своя антиоксидантен капацитет, астаксантинът има и противовъзпалителни свойства. Смята се, че хроничното възпаление е фактор, допринасящ за много очни заболявания, така че консумацията на храни, богати на астаксантин, може потенциално да помогне за намаляване на риска от тези състояния.

Храни богати на Витамин А

Разбира се, няма как да пропуснем и Витамин А в този лист. Среща в морковите, сладките картофи, спанака и други листни зеленчуци и е основен фактор за поддържане на добро зрение.

Като другите зрителни пигменти, Витамин А участва в образуването на родопсин и играе ролята на антиоксидант, като забавя прогресията на макулната дегенерация. Има и други важни функции, свързани с очите:

  • Необходим e, за да поддържа роговицата чиста. Без достатъчно витамин А, роговицата може да стане суха, което води до помътняване на предната част на окото, язви и загуба на зрение.
  • Помага за поддържане здравето на външния слой на очите и мембраните, които покриват клепачите, необходими за предотвратяване на сухота в очите. Недостигът може да доведе до състояние, известно като ксерофталмия, причиняващо сухота в очите и в тежки случаи водещо до пълна слепота.

Когато имате оплаквания, включващи и замъглено виждане, не се колебайте да потърсите специалист. Към оптималната диета, може да добавите и точната хранителна добавка за поддържане здравето на очите.

Neovista Next съдържа изброените по-горе каротеноиди и антиоксиданти, които спомагат за добро зрение през деня и нощта, като и влияе позитивно върху прогресията на хронични заболявания. След дълъг работен ден пред компютър, тази хранителна добавка ще облекчи чувството на умора и сухота в очите, като по този начин ви позволява да се насладите на останалата част от деня си.

_________________________________________________________________________

Често задавани въпроси:

Може ли замъгленото зрение да причини замайване и гадене?

Можете да бъдете изпитвате едновременно замаяност, гадене и да имате замъглено зрение, но никое от изброените не причинява другото.

Защо виждам замъглено, когато се изправя?

Тази корелация е характерна за ортостатичната хипотония—спадане на кръвното налягане след изправяне от седнало или легнало положение. Може да ви накара да се почувствате замаяни и дори да припаднете. Връзката между ортостатичната хипотония и замъгленото зрение е, че намаленият приток на кръв към мозъка може да засегне зрителния нерв, който предава визуална информация от очите към мозъка. Това може да доведе до временни нарушения на зрението като замъглено зрение или дори затъмнение в тежки случаи.

Може ли дехидратацията да причини замъглено зрение?

Дехидратацията може да причини сухота в очите, която от своя страна може да доведе до замъглено зрение.

Замъгленото зрение симптом ли е на КОВИД-19?

Замъгленото зрение не е често срещан симптом на COVID-19, но може потенциално да се появи при определени обстоятелства. Някои пациенти с тежък COVID-19 съобщават за симптоми, свързани с очите, включително замъглено зрение, вероятно вследствие на конюнктивит или друго възпаление на очите.

.