Виктория Колева

Виктория Колева е в ролята на Неда

Реклама

Виктория Колева е българска актриса, родена на 20 февруари 1960 г. в гр. Русе. Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Николай Люцканов.

Има над 80 роли в различни театрални постановки.

Сред тях са „Войцек“, „Тъкачка на сънища“, „Аз съм Електра, любов моя“, „И най-мъдрият си е малко прост“, „Кой се страхува от Вирджиния Уулф“, „Сексуални перверзии в Чикаго“, „Пиеса за двама“, „Последният янки“, „Френски квартал“, „Г-ца Юлия“, „Покер“, „Хотел между тоя и оня свя“, „Мечка“, „Свекърва“, „Кървава сватба“, „Ромео и Жулиета“, „Сън в лятна нощ“, „Братя Карамазови“, „Живите от мъртвата махала“, „Хубавото лошо време“, „Чинечита“ и др. Учасва и в спектаклите „Сако от велур“, „Сирано дьо Бержерак“, „Ревизор“, „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид“ и др.

Виктория Колева печели първата си награда през 1988 г. - Наградата на Шумен за най-добра млада актриса, след това с Награда за най-добра млада актриса за ролята на Електра в „Аз съм Електра, любов моя“ през 1990 г., Награда „Пловдив“ за Театър за ролята на Попова в „Мечка" през 2003 г. и Награда на САБ - ИКАР за главна женска роля за за Костанда в „Свекърва“ през 2004 г. Номинирана е за АСКЕЕР за главна женска роля за Мика в „Живите от мъртвата махала“ през 2010 г.

През 2010 г. участва в комедийното шоу „Пълна лудница” по bTV в ролята на Афродита.

Играе в българските сериали „Недадените” и „Морска сол”.