Михаил Билалов

Михаил Билалов влиза в ролята на Георги

Реклама

Михаил Билалов е роден на 19 май 1965 г. в град Русе, но е израсъл в Бургас в семейство на актьори. През 1984 г. завършва НГДЕК. През 1989 г. се дипломира във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Николай Люцканов с асистенти Маргарита Младенова и Здравко Митков. Печели място за актьорски стаж в парижката консерватория и заминава за Франция. Напуска след  4 месеца. По време на престоя си във Франция работи като продавач, секретар, служител в рекламна агенция, водил е курс за кандидат-студенти по актьорско майсторство. Завършва висше образование по ландшафтен дизайн във Версайското училище и отваря собствена фирма.

Михаил Билалов е познат на публиката с ролите си в десетки театрални постановки, сред които „Петел“, „Разделям двойки по домовете“ , „Прощална вечеря“, „Името“, „Нощна пеперуда“, „Козата или коя е Силвия?“, „Тайната на един Дон Жуан“, „М. Бътерфлай“, „Мисия Лондон“ и др. Играе във филмите „А сега накъде?“, „Сирна неделя“, Trois pour gagner, „А днес накъде?“, „Аз съм ти“, „Цветът на хамелеона“, „Досието Петров“ и др. Има роли в сериалите „Под прикритие“, „Четвърта власт“ и „Връзки“ по bTV.

През 1994 г. получава Аскеер за изгряваща звезда за постановката „М. Бътерфлай“, а през 2010 г. е награден с „Икар“ на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля за ролята на Мартин в „Козата, или коя е Силвия?“ на Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“.