Chef Андре Токев: MasterChef даде пътя на хора, които дотогава смятаха, че готвенето е нещо елементарно и просто

Шеф Токев вече седем сезона е неизменна част от журито на MasterChef

Реклама

Шеф Токев вече седем сезона е неизменна част от журито на MasterChef. Щастлив е, че благодарение на предаването зрителите са започнали да възприемат по-сериозно и с повече респект професията на готвачите, както и да обръщат повече внимание на храната, която приготвят у дома си. Какво е нужно, за да станеш професионален шеф и как се ръководи бизнес по време на пандемия, Андре Токев споделя в интервю за Story.

Шеф Токев, в момента зрителите на bTV гледат седми сезон на MasterChef. Как бихте описал развитието на шоуто от първия му сезон до днес и как то промени вашия собствен път, като част от авторитетното жури?

За нас това беше нов опит и ново начинание, но беше много успешно. В началото, когато консултирах екипа по отношение на това как да се случват нещата в кухнята, ми обясниха концепцията и тя ми хареса, защото беше позитивна. Освен това щеше да се развива и кулинарията, а това е нещо, което аз от поне 15-20 години се опитвам да променя - възприемането на готвачите и готвенето. Ефектът след първия сезон беше невероятен, получи се такъв бум, промени се отношението към готвачите в България и всичко стана много бързо. Целият позитивизъм в MasterChef допринесе още повече за развитието на нашата професия.

С какви очаквания бяхте по отношение на участниците? Аз бях изненадана колко много хора имат уменията да готвят толкова професионално.

Аз не се изненадах, защото всеки следващ сезон имаме все повече мотивирани участници, които искат да покажат, че готвят добре. Тази година в резултат на пандемията много хора започнаха да приготвят сами храната си и откриха, че това може да е забавно. MasterChef даде пътя на хора, които дотогава смятаха, че готвенето е нещо елементарно и просто. То не е сложно, но трябва да се уважава. Трябва да има респект към храненето, към подбора на правилните продукти. С първия сезон отворихме пътя на всички, които обичат да се хранят, и видяха в предаването възможност да се развиват в тази насока. MasterChef дава това - да преодолееш себе си, да постигнеш цели, които си поставил. Затова и всички, които излизат от предаването, са по-позитивни и удовлетворени от живота.

MasterChef показа, че и без да си учил в кулинарно училище можеш да бъдеш креативен готвач. До каква степен училището помага за изграждането на един професионалист в кухнята?

За мен е нужно, ако искаш да станеш професионален готвач, защото хоби-готвач е едно, а професионалист друго. MasterChef дава един старт, но за да влезеш в професионалната кухня, трябва да събереш още доста опит, за да работиш правилно. Едно е да готвиш за 10 човека, друго за 1000. Самият аз чак след 15 години в кухнята станах главен готвач.

Вие сте един от най-титулуваните в бранша, какво е нужно на един шеф, за да бъде успешен? И как се справяте по време на пандемията?

Първо трябва да станеш добър занаятчия - техники, практика, да разбереш как функционира едно заведение. След това трябва да минеш мениджмънт знания, икономическата част на едно предприятие, и чак след това са другите неща като авторска кухня и личен почерк. Тогава вече си постигнал много. Но както е и в други сфери, всичко постоянно се развива и няма как да си научил всичко - нещата са динамични и трябва постоянно да се усъвършенстваш, да вървиш с развитието на света и пазара.
Дори сега, въпреки икономическото положение, не мога да си кажа, че ще направя компромис с качеството на продуктите или с качеството на работа. Търсим нови концепции, отворихме стрийт фууд, правим доставки... Опитваме по различни начини да преодолеем създадените трудности.

Цялото интервю четете в новия брой на сп. Story.

ПОСЛЕДНИ

Реклама