Екипът на „Преди обед“ излита с нова рубрика „В Космоса“ от 11 март

Астрофизиците Владимир Божилов и Тихомир Димитров ще представят най-любопитното за необятния Космос

Реклама

Този понеделник, 11 март, екипът на обичаното предаване „Преди обед“ по bTV изстрелва нова оригинална поредица „В Космоса“. Всеки понеделник в телевизионната орбита ще влизат астрофизиците Владимир Божилов и Тихомир Димитров. Достъпно и с чувство за хумор, двамата учени ще представят най-любопитното за необятния Космос, за да убедят зрителите, че науката може да бъде забавна, а едновременно с това и полезна.

Колко скоро ще пътуваме за удоволствие до Луната? Може ли Марс да ни приюти, ако пренаселим Земята? Как се подготвят физически и психически астронавтите преди мисия? Ако има извънземни, къде са те? Безброй са въпросите, чиито отговори ще бъдат разкрити в ефира на „Преди обед“. 

Първото пътешествие този понеделник е до Луната. През 2019 година отбелязваме 50-годишнината от стъпването на човешки крак на повърхността ѝ. И почти толкова от последната пилотирана мисия до там. На стремежа да я опознаем и пътуваме до нея – в първото издание на рубриката са посветени увлекателен разказ за първия полет, както и амбициите на NASA и визионери като Мъск и Брансън.

Кои са Владимир Божилов и Тихомир Димитров?

Д-р Владимир Божилов е астрофизик към катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Там е завършил и висшето си образование. Носител е на редица награди, както и на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята. Когато не изследва галактиката, той се занимава с бойни изкуства. Има черен колан първи дан по айкидо и се е обучавал в Япония при инструктора на Стивън Сегал. 

Тихомир Димитров също е астрофизик и космически визионер, основател на „Космическа Академия“ за деца в България. Завършил е информатика в университета в Индианаполис, а след това космическа програма към NASA и магистратура по „Астрономия“ в Софийския университет. В продължение на 10 години е работил като графичен дизайнер на компютърни герои в световно известна компания. Мечтае в близко бъдеще да види Земята от Космоса, да посети Марс или да участва с инженерни или научни познания в построяването на ракетите и космическите апарати, които ще заведат човечеството до други планети.

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама